Pas op: meldingen over +44- en +685-telefoontjes!

telefoontje-31-08-2017-780.jpg

Radar krijgt meldingen van mensen die gebeld worden door onbekende buitenlandse telefoonnummers, waaronder nummers beginnend met +44 en +685 (of: 0044 en 00685). Krijg je een onverwachte oproep uit het buitenland? Neem niet op en bel het nummer ook niet terug, adviseren de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Fraudehelpdesk.

De Fraudehelpdesk laat aan Radar weten dat dergelijke meldingen 'zo nu en dan de kop op steken'. De meldingen komen dan vaak uit een bepaalde regio. Zo was er vorig jaar een golf in de omgeving van Arnhem en Nijmegen. Op dit moment zijn er bij de Fraudehelpdesk nog geen recente berichten over buitenlandse telefoontjes binnengekomen.

Wat kun je doen?

'Voor zover wij weten zie je bij alle telecomaanbieders in het scherm de vermelding 00… of +… wanneer je wordt gebeld door een buitenlands nummer', laat de ACM weten. Krijg je een oproep uit het buitenland maar verwacht je geen telefoontje? Neem dan niet op, en bel ook niet terug. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je een gepeperde telefoonrekening ontvangt.

Krijg je een hoge telefoonrekening omdat je veel naar het buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet het geval is? Doe aangifte bij de politie, en neem contact op met je provider, adviseert Fraudehelpdesk.

Radar meldde in april dit jaar al dat je beter geen oproep van nummers met +88 of 0088 kunt opnemen, als je geen buitenlands telefoontje verwacht.Lees ook: Gebeld door 0088- of +88-nummer: wat nu?

Bron: ACM / Fraudehelpdesk