background branding

'Pas op met oversluiten woekerpolis'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten bij het oversluiten van een beleggingsverzekering.

De toezichthouder zei donderdag twijfels te hebben of de gegeven adviezen altijd passend zijn voor de klant.

Uit handen

Volgens de waakhond op de financiële markten zijn momenteel meerdere partijen actief die financiële dienstverleners aanbieden het oversluiten van woekerpolissen uit handen te nemen.

Geen hersteladvies

Uit de ontvangen signalen blijkt volgens de AFM echter dat die ondernemingen tijdens het gesprek thuis vaak geen hersteladvies geeft. 'De onderneming komt langs om enkel de beleggingsverzekering over te sluiten naar haar eigen producten.'

Commercieel doelwit

De AFM vindt dit soort gedragingen niet in het belang van de klant en neemt dat deze ondernemingen zeer kwalijk. 'Het gaat hier om een groep consumenten waarvan het vertrouwen in de financiële markt al is geschaad en die nu worden gebruikt als commercieel doelwit. Consumenten worden dus van de regen in de drup geholpen.'

Toezicht

De waakhond houdt vanaf 2012 intensief toezicht op de oversluitmarkt van beleggingsverzekeringen. Met verschillende marktpartijen zijn gesprekken gevoerd en bij een aantal daarvan is onderzoek gedaan. Deze ondernemingen hebben hun werkwijze inmiddels aangepast.

Belangrijk

De AFM vindt het wel belangrijk dat consumenten met een beleggingsverzekering worden benaderd voor een hersteladvies over deze verzekering. Beleggingsverzekeringen blijken namelijk niet altijd op te leveren wat in het verleden is voorgespiegeld.

Bron: ANP