Pas op: phishingmail over boete CJIB

boete_agent_800x628.jpg

'Op 18 Februari 2015 hebben wij geconstateerd dat u achter bent met het betalen van de aanmaning verkeersvoorschrift, met dagtekening 12 september 2014' staat er in een mail uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Opgelet: het bericht is niet afkomstig van het CJIB. Cybercriminelen hopen zo gegevens buit te maken.

Een voorbeeld van de mail zie je hieronder. Lees je dit artikel op je mobiele telefoon, kantel dan het scherm om de volledige afbeelding te zien.

Afzender

De afzender van de mail is [email protected], daar kun je al aan zien dat het vermoedelijk om phishing gaat. De aanhef (in dit geval: 'Geachte bestuurder') kan ook wijzen op phishing. Word je in zulke algemene bewoordingen aangesproken in plaats van met je naam? Of staat er helemaal geen aanhef? Pas dan op. Bedrijven waar je daadwerkelijk klant bent, weten doorgaans wel of jij een mevrouw of meneer bent.

'Openstaande boete'

In de mail word je gevraagd om een 'openstaande boete' te betalen door middel van een '3V voucher'. Klik niet op links in het bericht: het kan zijn dat internetoplichters zo toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Twijfel?

Twijfel je over de echtheid van een mail? Je kunt altijd contact opnemen met de klantenservice van het betreffende bedrijf. Zoek de contactgegevens zelf op, op de officiële website. Meer over het herkennen van phishing lees je hier.

Bron: Opgelicht?!

Meer over