Pas op: Schadelijke software in mail (en 2 andere phishingberichten)

phishing_is_800x628.jpg

Dat cybercriminelen nog altijd proberen gevoelige (betaal)gegevens buit te maken door middel van phishingmails blijkt wel uit het grote aantal frauduleuze berichten dat de redactie van Radar nog altijd toegestuurd krijgt van oplettende consumenten. Hieronder vind je een overzicht van mails die nu circuleren.

Allereerst een waarschuwing uit naam van KDS of KDZ Express over een 'packet' dat niet geleverd kan worden. 'DOWNLOAD TRACK LABEL' staat in de mail. Pas op: klik hier niet op. Wanneer je het .exe-bestand downloadt, kan je computer besmet worden met schadelijke software. Dat meldt Fraudehelpdesk. Lees meer over spyware en malware.

Bekijk het voorbeeld van de mail hieronder (kantel het scherm van je mobiele telefoon om de hele afbeelding te zien).

Toos schrijft 'sinds afgelopen week ontvang ik meerdere keren per dag onderstaande mail. Sinds afgelopen zaterdag ontvang ik ook minstens twee keer per dag deze mail met exact dezelfde tekst van de SNS-Bank. Ik heb niet eens een rekening bij deze bank.' Bekijk het voorbeeld hieronder.

Ook hier geldt: verwijder het bericht, of stuur het eerst door naar radarinternet(at)avrotros.nl (vervang de (at) voor @). Klik niet op de link in de mail (in dit geval 'Activeer mijn account'). Mogelijk kunnen cybercriminelen zo toegang krijgen tot jouw (betaal)gegevens.

Intrum Justitia

In een andere phishingmail vraagt 'Intrum Justitia' je om 93,50 euro over te maken op een rekeningnummer. De mail is niet verstuurd door het incassobureau, maar  door cybercriminelen. Het voorbeeld kun je hieronder bekijken.

Kenmerken phishing

Hoe weet je nu of een bericht phishing is of niet? Controleer altijd de afzender. Kijk niet alleen naar de afzendernaam, maar ook naar het precieze afzendadres. Is dit een vaag adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan is het waarschijnlijk foute boel.

Twijfel je over de echtheid van een mail? Neem dan contact op met het bedrijf zelf. Gebruik daarvoor de contactgegevens die je zelf op zoekt op de officiële site van het bedrijf.

Bron: Radar / Fraudehelpdesk

Meer over