background branding

Pas op: spoel je kranen door bij terugkomst van vakantie

kraan-legionella-19-07-2019.jpg

Je loopt een verhoogde kans op een legionella-infectie in je eigen huis bij terugkomst van vakantie, waarschuwt ondernemersorganisatie Techniek Nederland. Volgens de installateursvereniging zijn veel Nederlanders niet op de hoogte van de gevaren van kranen die langer dan een week niet lopen.

Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stilstaat. De watertemperatuur komt dan al snel boven de 25 graden uit, wat ideaal is voor de legionellabacterie. Deze bacterie kan vermoeidheid, longontsteking en hevige griep veroorzaken. In enkele ernstige gevallen kan de infectie zelfs fataal zijn. Elk jaar zijn er volgens Techniek Nederland enkele honderden meldingen van besmettingen.

Alle kranen doorspoelen

De organisatie raadt iedereen aan bij terugkomst van vakantie de kranen een minuut of vijf rustig te laten stromen. Gooi de kranen niet te hard open, want ook de verneveling van het water kan besmetting in de longen veroorzaken. 'Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen’, zegt Eric van der Blom, specialist legionellapreventie bij Techniek Nederland. Vergeet tenslotte de tuinslang niet: wanneer deze in de volle zon hangt, kan het water flink warm worden.

Net als een pak melk

'Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk,’ licht Van der Blom verder toe. Het doorspoelen zorgt er tevens voor dat bepaalde stoffen die in het water zijn opgelost worden weggespoeld, bijvoorbeeld metalen uit de waterleiding.

Ook doorspoelen op de vakantiebestemming

Het gevaar op besmetting licht niet alleen thuis op de loer, dit geldt volgens de organisatie ook voor de vakantiebestemming. Sommige accommodaties zijn langere tijd niet bezet geweest. Het is verstandig om bij aankomst in het huisje of appartement de kranen ook enkele minuten te laten spoelen.

Bron: Techniek Nederland