Pas op voor corona-oplichting

20200319 mondkapje.jpg

De mondkapjes raken op en er is moeilijk aan te komen. Er zijn nepbedrijven die mensen proberen op te lichten. Je plaatst een bestelling, maar je bent je geld kwijt en de mondkapjes worden nooit geleverd.

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) waarschuwt voor fraude bij de verkoop van mondkapjes met een vorm van spoofing. Spoofing is het vervalsen van bepaalde (bedrijfs)kenmerken met als doel om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen.

In dit geval worden websites gecreëerd met gebruik van bedrijfs- en Kamer van Koophandelgegevens van bestaande bedrijven die medische artikelen verkopen. Bij controle lijkt het dus alsof je met het echte bedrijf van doen hebt, maar na betaling van de bestelde producten zul je geen producten ontvangen. Het LMIO heeft een melding ontvangen van een bedrijf wiens gegevens worden misbruikt. Het gaat om de volgende sites:

  • www.phoenixpharmabv.nl
  • www.phoenix-bv.nl

Ook de Consumentenbond waarschuwt voor allerlei corona-oplichters. Criminelen die met mails en sms-jes computervirussen en ransomware verspreiden. Daarnaast zijn er nepwebshops en proberen oplichters vooral bij oudere mensen binnen te komen met babbeltrucs.