Pas op voor gemiste oproepen van Algerijnse en Tunesische nummers

algerije-gemiste_oproep-20191001.jpg

Heb je een gemiste oproep van een onbekend nummer uit Algerije of Tunesië en verwacht je geen telefoontje uit een van die landen? Bel niet terug. Dit kan je hoge telefoonkosten opleveren. 

De bellers laten de telefoon overgaan en hangen snel op, waardoor je een melding van een gemiste oproep te zien krijgt. Ze hopen dat je terugbelt en als je dit doet, lopen de telefoonkosten snel op. Het advies is dan ook om dit absoluut niet te doen en de gemiste oproepen te negeren. 

Providers zien toename

Stijn Wesselink, woordvoerder van KPN, zegt tegen NOS dat dit type oplichting de laatste tijd toeneemt. Ook bij T-Mobile en Vodafone lijkt er een piek te zijn. 

Volgens Mark Vletter van provider Voys maken de oplichters misbruik van het feit dat het opbellen van nummers gratis is. 'Ze gooien gewoon een hele grote bak telefoonnummers in een systeem en bellen die allemaal op, om meteen daarna op te hangen’, zegt Vletter. ‘Daarom is het voor de oplichters vaak niet zo leuk als je razendsnel opneemt.'

Compensatie

NOS meldt dat slachtoffers die klant zijn van KPN in principe niet worden gecompenseerd. Of er compensatie mogelijk is bij andere providers is niet bekend. 

Bron: NOS.nl