'Pas op voor hoge tarieven van makelaars'

Makelaar_06.02.2020.jpg

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt huizenverkopers voor de hoge tarieven die sommige makelaars rekenen. Dat doet de belangenbehartiger van huizenbezitters op basis van een analyse van honderd makelaarsoffertes. De organisatie raadt huizenverkopers aan om te onderhandelen over de vergoeding, ofwel courtage, en eventuele bonussen.

De gemiddelde courtage in de honderd offertes bedraagt 1,4 procent van de verkoopprijs. De laagste vergoeding bedroeg 0,5 procent en de hoogste zo'n 2,1 procent. In een kwart van de offertes was sprake van een vaste vergoeding, uiteenlopend van 1500 euro tot 7000 euro.

'Neem meerdere makelaars in overweging'

Omdat de kosten naargelang de opbrengst van de verkoop snel kunnen oplopen, raadt de VEH huizenverkopers aan om kritische vragen te stellen en te onderhandelen over de courtages. De tarieven van makelaars zijn vrij en onderdeel van de onderlinge concurrentiestrijd. Om die reden adviseert VEH ook om met twee of drie makelaars in gesprek te gaan en vrijblijvende offertes op te vragen en niet meteen bij een eerste makelaar een contract te tekenen.

'Let op bonusafspraken en opstartkosten'

Ook waarschuwt VEH onder meer voor het maken van bonusafspraken en raadt zij huizenverkopers aan om opstartkosten van verschillende makelaars te vergelijken. Makelaars brengen opstartkosten in rekening voor onder meer het opmeten, foto's maken, brochures opstellen, en het plaatsen op Funda van een woning. Voor open huizen dagen en advertenties worden altijd extra kosten in rekening gebracht. Makelaarsorganisatie NVM zegt blij te zijn met de conclusies van VEH. 'Er is een grote diversiteit en concurrentie tussen de tarieven en voorwaarden. Dat laat zien dat de markt gezond is en dat er ruimte is voor onderhandeling. Dat juichen wij als vereniging toe.'

Tips voor het in de arm nemen van een makelaar

Overweeg je een makelaar in de arm te nemen? Dan heeft de Vereniging Eigen Huis nog een paar tips voor je:

  • Kijk goed of de makelaar een bonusregeling toepast. Als het huis voor meer dan de vraagprijs verkocht wordt, rekenen sommige makelaars extra geld.
  • Ga goed na wat een makelaar doet voor courtage en opstartkosten. Veelal staat dit niet vermeld in de offerte. Win hier daarom extra informatie over in bij de makelaar.
  • Controleer of het eindbedrag inclusief of exclusief btw is vermeld. In principe zou het eindbedrag inclusief btw aangegeven moeten worden, maar het komt wel eens voor dat makelaars hun prijzen exclusief btw op de offerte zetten.

Bron: ANP / Vereniging Eigen Huis