Pas op voor phishing via betaalverzoeken

780x439-betaalverzoekfraude.jpg

De politie waarschuwt voor een nieuwe manier van phishing. Criminelen proberen via betaalverzoeken achter je gegevens te komen. Ga je in op deze verzoeken, dan beschikken de fraudeurs over je gegevens en kunnen ze geld van je rekening halen. De schade varieert volgens de politie van tientallen tot enkele honderden euro's per aangifte.

Je biedt iets te koop aan op bijvoorbeeld Marktplaats.nl. Bij de advertentie staat je telefoonnummmer. Een fraudeur neemt via WhatsApp contact met je op omdat hij zogenaamd geïnteresseerd is in het product dat je aanbiedt. Hij geeft aan dat hij eerder slachtoffer is geworden van oplichting en vraagt jou, de verkoper, je te laten verifiëren door middel van een betaling van 0,01 euro.

De fraudeur stuurt je vervolgens een link voor een betaalverzoek, dat lijkt op een legitiem betaalverzoek van Tikkie, ING of Rabobank. Dit is niet het geval. Als je er op klikt, kom je op een iDEAL phishingwebsite die wederom sterk kan lijken op de legitieme sites van aanbieders van betaalverzoeken. 

Je vult de betaalgegevens in en denkt dat je een betaling doet, maar op het moment van verzenden krijg je een foutmelding te zien en word je gevraagd om het opnieuw te proberen. Iedere keer dat je op 'verzenden' klikt, krijgt de fraudeur je gegevens 'real-time' binnen en gebruikt hij dit om in te loggen en betallingen te doen van jouw rekening. 

Hoe voorkom je betaalverzoekfraude?

Ga nooit in op betaalverzoeken van iemand die je niet kent. Mocht je toch gebruik willen maken van betaalverzoeken bij het verkopen van spullen, dan raadt de politie aan om gebruik te maken van je eigen bankomgeving of app. Vul daar het bedrag in en maak het over naar de koper. Als je aangeeft dat deze manier jouw voorkeur heeft, dan zal de crimineel vaak al afhaken en geen verdere stappen ondernemen. De schade blijft dan ook beperkt tot het bedrag dat je hebt overgemaakt.

'Dit is geen normale handelswijze voor dit bedrijf'

Radar heeft een melding ontvangen van deze nieuwe manier van phishing. Iemand had advertenties staan op Marktplaats.nl en kreeg een reactie via WhatsApp van iemand die zich voordeed als medewerker van Used Products. Beiden waren een prijs overeengekomen en de 'koper' zou het bedrag overmaken.

Voordat de 'koper' het bedrag wilde overmaken, moest de verkoper zich verifiëren door 0,01 euro over te maken naar de 'koper' via een betaalverzoek. 'Om te voorkomen dat er gestolen, defecte of zelfs geen spullen worden opgestuurd', aldus de zogenaamde Used Products-medewerker. 

'Uiteraard begrijp ik dat dit geen normale handelswijze is voor een bedrijf als Used Products', laat de verkoper aan Radar weten. 'Ik ben gelukkig niet ingegaan op het betaalverzoek.'

Bron: Politie