Pas op voor virus via Facebook Messenger!

Opgelet: In een bericht dat circuleert op Facebook Messenger zit een virus. Dit chatbericht is al vaker opgedoken en gaat momenteel opnieuw rond. Het lijkt alsof je een video over jezelf te zien krijgt, maar zodra je klikt kan je apparaat geïnfecteerd raken door kwaadaardige software.
Jacqueline Oude Hesselink, digiconsulent, waarschuwt in het Algemeen Dagblad (AD) voor de vorm van cybercriminaliteit. Oude Hesselink ontving via Messenger een berichtje van een bekende met de tekst 'Jacqueline Video', gevolgd door een bitly-link. Omdat die persoon haar wel vaker linkjes toestuurt, klikt Oude Hesselink. Via Google Chrome, haar internetbrowser, wordt er vervolgens een extensie geïnstalleerd. Hetzelfde bericht dat Oude Hesseling kreeg, wordt nu doorgestuurd naar al haar contacten.
'Ik waarschuw cliënten zelf altijd voor dit soort spam, nu ben ik zelf ook een keer stom geweest', vertelt ze aan het AD. Ze vreest dat vrienden van haar ook in de val zijn getrapt. Oude Hesselink waarschuwde mensen uit haar vriendenlijst meteen: klik niet!
Wat kun je doen?
- Open de browser, check of er plugins in staan die je niet herkent, en verwijder deze. (Als je de link hebt geopend met je smartphone dan kun je deze stap overslaan)
- Ga naar het app-overzicht van Facebook. Onder het blokje 'Apps, websites en plug-ins' klik je op Bewerken > Uitschakelen.
- Verander je wachtwoorden, en verwijder de betreffende berichten. Vergeet niet om ook je vrienden te waarschuwen, mogelijk zijn de berichten ook namens jou doorgestuurd.
Ook verstandig:
- Check even je actieve sessies op Facebook (en verwijder vreemde sessies)
- En stel 'Aanmeldgoedkeuring' in via het tabblad Privacy > Aanmeldgoedkeuringen. Iedere keer als er van een nieuwe browser wordt ingelogd op jouw account, moet je - naast je wachtwoord - een code invoeren.
- Je browser opschonen met een speciaal programma en een virusscan uitvoeren.
Update 8 november 2017: bericht gaat opnieuw rond
Facebookgebruikers melden dat er weer een bericht circuleert. In het bericht zou de naam van de ontvanger staan, gevolgd door een link. Klik niet op de koppeling! Het kan zijn dat er kwaadaardige software wordt geïnstalleerd, of dat derden in jouw Facebookaccount kunnen.
Update 5 juni 2018: weer een verdacht chatbericht
Er lijkt op Facebook Messenger opnieuw een bericht rond te gaan met de naam van de ontvanger gevolgd door een YouTube-link. Het chatbericht wekt de indruk dat de link naar een persoonlijke video zou leiden. Radar adviseert om de link niet te openen om een eventueel virus te voorkomen. Lees hier meer informatie over het nepbericht:Let op: klik niet op ucarecdn-link in Facebook Messenger!
Bron: AD / Radar