'Pasgeboren kuikens moeten eerder eten en drinken krijgen'

kuiken071317.jpg

Pasgeboren kuikens moeten sneller nadat ze uit het ei zijn gekropen eten en drinken krijgen, vindt Wakker Dier. De organisatie stapt naar de rechter om dat doel een stap dichterbij te brengen. In de zaak eist Wakker Dier dat de overheid sneller gaat ingrijpen bij bedrijven die kuikens te lang zonder water en voedsel laten zitten.

In een bezwaarprocedure bij het ministerie van Economische Zaken heeft de organisatie nul op het rekest gekregen. De overheid grijpt nu in als blijkt dat het langer dan zestig uur duurt voordat pasgeboren kuikens eten en drinken krijgen. Wakker Dier wil dat dit eerder gebeurt. De organisatie verwijst naar een literatuuronderzoek van de universiteit van Wageningen waarin de onderzoekers concludeerden dat kuikens die 48 uur moeten wachten voordat ze iets krijgen vaker voor hun 42e levensdag sterven dan hun soortgenootjes die sneller mogen eten en drinken.

Wat Wakker Dier betreft moet de overheid voorkomen dat kuikens 'in de gevarenzone' komen. Volgens de organisatie duurt het gemiddeld in Nederland 24 tot 48 uur voordat kuikens water en voer krijgen.

Bron: ANP