'Pasgeboren kuikens moeten eten en drinken krijgen'

kuikentjes-voer-11-10-2019.jpg

Broederijen overtreden de wet door pasgeboren kuikentjes de eerste drie dagen geen voer en water te geven. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft bij de rechter afgedwongen dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hieraan een einde moet maken. De broedkasten moeten binnen vijf jaar worden aangepast, bevestigt de bewindsvrouw.

Schouten spreekt van 'een realistische overgangstermijn', die kippenboeren in staat stelt de benodigde veranderingen door te voeren. 'Het zijn geen aanpassingen die je in een dag hebt geregeld', benadrukt zij. 'Het vereist ook best wat investeringen.' Toezichthouder NVWA houdt in de gaten of ondernemers de afspraken nakomen.

'Uitspraak is van levensbelang'

'Eieren worden niet door de moederkip in een nest uitgebroed. Dat gebeurt in broedkasten bij broederijen. Na de geboorte zitten de kuikens soms dagenlang zonder eten en drinken in een donkere kast', legt Wakker Dier uit. 'Deze uitspraak is letterlijk van levensbelang voor de 500 miljoen kuikens die we jaarlijks in Nederland uitbroeden.'

Wakker Dier vroeg de politiek al in 2013 om in te grijpen.

Bron: ANP