Paspoort of id-kaart kwijt: wat kun je doen?

paspoort-kwijt-24-08-2018-780.jpg

Wat kun je doen als je op vakantie je paspoort bent verloren? En: waar kun je een kwijtgeraakt document melden?

Ben je je identiteitskaart (id-kaart) kwijt, en heb je nog een paspoort? Dan is het niet verplicht om je id-kaart te vervangen. Meld het verloren of gestolen document wel bij de politie of gemeente om te voorkomen dat er fraude mee kan worden gepleegd. Heb je geen ander id-document? Dan moet je een nieuw exemplaar aanvragen om te kunnen voldoen aan de identificatieplicht.

Voor je zo'n aanvraag kunt indienen moet je een verklaring van vermissing afleggen bij je gemeente. In sommige gemeenten kan dat digitaal of op papier. Check de website van je eigen gemeente voor meer informatie.

Op vakantie je paspoort verloren?

Als je in het buitenland je paspoort of id-kaart bent verloren, ga dan zo snel mogelijk naar de plaatselijke politie. Vraag meteen daarna een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan. Zo'n aanvraag doe je vaak bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je op vakantie bent. Op deze website van de Rijksoverheid kun je per land bekijken wat je moet doen als je je reisdocument verloren bent. Let op: Het kan zijn dat je bij terugkomst in Nederland ook aangifte moet doen bij de Nederlandse politie.

Toch teruggevonden?

Heb je je document als verloren opgegeven, maar vind je 'm later toch nog terug? Slecht nieuws: je kunt het niet meer gebruiken en je bent verplicht het in te leveren bij de gemeente. Heeft iemand anders jouw paspoort of id-kaart gevonden en ingeleverd bij de gemeente? Ook dan kun je het document niet meer gebruiken, ook al had je het nog niet als vermist opgegeven.

Bron: Rijksoverheid