Passagiers delen prijzige huurauto's

Gestrande passagiers op Schiphol maken in grote mate gebruik van huurauto's om hun bestemming alsnog te bereiken. Om de prijs te drukken, delen vreemdelingen met elkaar het voertuig en de factuur, die voor een enkeltje Calais 1500 euro bedraagt en voor Kopenhagen tot 2000 euro oploopt.

Dit zei vestigingsmanager Ernst-Jan Jak van autoverhuurbedrijf Budget op Schiphol. ,,Aanvankelijk was er vooral vraag naar huurauto's voor bestemmingen in Scandinavie, Engeland en Duitsland. Inmiddels willen ook veel mensen naar zuidelijke landen rijden als België, Frankrijk en Zwitserland'', aldus Jak.

Vooral zakenmensen kiezen voor de huurauto. Toeristen schrikken vaak van de prijs en de afstanden. ,,Toeristen die het zich niet kunnen veroorloven en meer tijd hebben, raden we aan een auto voor het weekeinde te huren en een leuke route in Nederland te gaan rijden. Dat is goedkoper dan een enkele reis naar Kopenhagen van 900 kilometer'', zegt de autoverhuurder.

Jak legt uit dat voor mensen die hun huurauto niet retourneren op Schiphol, de rekening hoog is wegens de achterlatingskosten. Autoverhuurbedrijven moeten de voertuigen na de huurperiode weer elders ophalen met het vliegtuig of met een vrachtwagen.

Budget heeft op de luchthaven nog genoeg huurauto's in voorraad, vooral omdat veel boekingen vervallen. Veel mensen komen hun gereserveerde auto niet ophalen, omdat ze Nederland niet kunnen bereiken.

De rijen voor de balies van de autoverhuurbedrijven, zoals Hertz en Avis, zijn vrijdag langer dan normaal. Jak: ,,Sinds donderdagmiddag hebben we klanten aan de balie gehad''.

Bron: ANP