'Patiënt moet inzicht hebben in zorgkosten'

Patiënten moeten van hun zorgverzekeraar een overzicht krijgen van de kosten van hun behandeling. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde donderdag in de Tweede Kamer aan dat ze ook wil dat de zorgverzekeraars op hun website aangeven wat een bepaalde behandeling kost.

"Ik heb de verzekeraars er ook al eerder op aangesproken dat ze cliënten op de hoogte moeten houden en ik ga ze er nog een keer op aanspreken en anders moeten we het afdwingen. Dan kom ik met een wettelijke regeling. Iemand die zo veel zorgpremie betaalt, moet ook inzicht hebben in de kosten'', aldus de minister.

Schippers reageerde op een voorstel van Kamerlid Anne Mulder (VVD) die patiënten kostenbewust wil maken door ze de rekening te presenteren voor een ziekenhuisbezoek. De bewindsvrouw vindt dat de zorgverzekeraars aan de slag moeten. "Ze zijn heel lang een soort administratiekantoren geweest."

De kostenoverzichten moeten ook begrijpelijk zijn, vindt de minister. "Er zijn goede voorbeelden, maar er staan nu vaak alleen codes op van de behandelingen waar mensen nog niks mee kunnen."

Ziektekostenverzekeraar ONVZ heeft al ingespeeld op de wens van de minister. Het bedrijf geeft vanaf volgend jaar al zijn verzekerden een jaaroverzicht van de gemaakte zorgkosten. De verzekeraar verwacht dat cliënten beter begrijpen waarom de zorgkosten stijgen als ze weten hoe duur de behandelingen en medicijnen zijn.

Bron: ANP