background branding

Patiëntendossier online nauwelijks in te zien

Ziekenhuizen doen er maar weinig aan om patiëntgegevens online beschikbaar te stellen, ondanks dat een groot deel van de Nederlanders graag via internet haar medisch dossier inziet. Daarover bericht Metro.

Slechts 3 procent van de Nederlandse ziekenhuizen biedt patiënten de mogelijkheid hun medische gegevens te checken via de ziekenhuiswebsite, terwijl de behoefte hieraan onder Nederlanders groot is. 41 procent van de ziekenhuisbezoekers wil zijn of haar eigen dossier op internet kunnen bekijken.

Dit blijkt uit onderzoek van Nictiz, kenniscentrum op het gebied van ICT in de zorg. De reden dat ziekenhuizen zo terughoudend zijn, is de angst voor schending van de privacy van patiënten, denkt Johan Krijgsman, die het onderzoek begeleidde. 'Het is technisch lastig om zo'n dienst aan te bieden en ik denk dat ziekenhuizen bang zijn om doelwit te worden van eventuele hackers.'Radar helpt: vraag je dossier op

Je hebt er recht op je eigen medisch dossier in te kunnen zien. Vraag deze op met behulp van de voorbeeldbrief van Radar.

Bron: ANP MediaWatch / Metro