Patiëntenfederatie en PvdA: te vaak onduidelijk wat zorgverzekeraars vergoeden

Iedere december worden we doodgegooid met reclames dat we kunnen overstappen van zorgverzekeraar. Als dat iedere maand wat euro’s scheelt, dan kan dat zeker interessant zijn. Maar soms worden mensen toch verrast met kosten die ze niet hadden verwacht.

Cassandra uit Leiderdorp overkwam het. Zij moet iedere maand naar het ziekenhuis en dacht goed geïnformeerd te zijn om de overstap te kunnen maken, vertelt ze in de Radar-uitzending van 17 april. 

Maar toen kwam ze erachter dat zij een budgetverzekering had afgesloten en dat haar behandelingen die zij al bij het LUMC Leiden had gehad, helemaal niet vergoed werden. Cassandra had dit niet goed gelezen op haar nieuwe polis, maar ook het LUMC heeft haar niet geïnformeerd en dat terwijl Cassandra daar al sinds 2005 patiënt is. 

VGZ is het moederbedrijf van Univé Zekur en heeft laten weten in gesprek te zijn met Cassandra om hieruit te komen. VGZ heeft namelijk meerdere klachten gekregen van dezelfde strekking. Het ziekenhuis vindt dat de verantwoordelijkheid van bestaande patiënten zelf. 

Ziekenhuis: verantwoordelijkheid bij patiënt

Dianda Veldman van de patiëntenfederatie vindt dat het anders moet, zegt ze in gesprek met Radar. “Als je een andere polis krijgt, moet je een waarschuwing krijgen: realiseert u zich dat u minder krijgt vergoed?”

De PvdA heeft een offerteplicht voorgesteld. De zorgaanbieder wordt, als de motie wordt aangenomen, verplicht de patiënt te informeren als de zorg niet meer volledig vergoed wordt. 

Update

De motie van de PvdA is aangenomen. 

Forumreacties

33
  • Door Radar

Goedenavond allemaal, In de uitzending van 17 april hebben we het over zorgverzekeraars waarbij het niet snel duidelijk is wat wel of niet wordt vergoed. Heb jij te maken gekregen met onverwachte kosten? We horen graag je verhaal. Alle informatie over het tv-item is hier te vinden: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/patientenfederatie-en-pvda-te-vaak-onduidelijk-wat-zorgverzekeraars-vergoeden/. Met vriendelijke groet, Internetredactie Radar

  • Door Hendrikaa

Hallo, heb even gekeken bij Gewoon ZEKUR. Zonder te zoeken staat er meteen heel duidelijk: 'Je hebt keuze uit een select aantal gecontracteerde ziekenhuizen'. Doorklikken op 'een select aantal gecontracteerde ziekenhuizen' laat meteen zien dat LUMC er niet bijhoort...... groet, Hendrikaa

  • Door Daniël Kupers

Ik heb een behandeling ondergaan bij een neuroloog en de pijnpoli. Ik kwam er toevallig gisteren achter dat ik niet voor 100% verzekerd ben bij het ziekenhuis waar ik naartoe ben gegaan, ik moet buiten mijn eigen risico ook nog 25% van de behandeling zelf betalen. Wat ik problematisch vind, is dat er niemand in de hele keten ook maar een vermelding heeft gedaan van dit gegeven. Ook kom ik er dus bij toeval achter, en moet ook nog eens goed zoeken. Ik had namelijk een rekening van een therapie gedeclareerd en zag dat mijn eigen risico "op" was. Dit had ik ook verwacht na aanleiding van de behandeling die ik heb gehad. Ik was nieuwsgierig naar het bedrag van de behandeling, en na veel klikken en goed zoeken vond ik de rekening. Daar werd ik onaangenaam verrast door nog een extra rekening. Namelijk 25% van de totaal rekening Het ziekenhuis st Antonius in Utrecht is blijkbaar voor basis budget van zilverenkruis niet 100% dekkend. Dit is pas vanaf basis zeker. ik heb al jaren basis budget, en had eigenlijk geen idee. als ik het namelijk geweten had was ik naar een ander ziekenhuis gegaan, namelijk het Diakonessenziekenhuis ook in Utrecht ook bijzonder vind ik dat ik geen factuur gezien heb, en door eigen "per ongeluk" zoeken hier achter kom.