background branding

Patiëntenorganisaties ME in gesprek met Commissie Volksgezondheid Welzijn en Sport

ME-patienten-tweede-kamer-gezondheidsraad-25032019.jpg

Patiëntenorganisaties willen betere zorg en gaan daarover woensdag 27 maart in gesprek met de Commissie Volksgezondheid Welzijn en Sport. De Gezondheidsraad gaf in maart 2018 aanbevelingen aan de Tweede Kamer over ME. Het gesprek zal gaan over het uitvoeren van die adviezen.

Minister Bruno Bruins gaf eerder in een brief aan dat hij de vier aanbevelingen van de Gezondheidsraad ondersteunt. Patiëntenorganisaties willen dat Bruins een concrete toezegging doet over alle aanbevelingen van de Gezondheidsraad.

Wensen van de patiëntenorganisaties

  • Minimaal drie ME-poliklinieken
  • Betere scholing voor zorgverleners
  • Huidige behandelrichtlijn intrekken
  • Verbeteren van arbeidsongeschiktheidskeuring
  • Budget voor biomedisch onderzoek.

ME-poliklinieken

De Gezondheidsraad adviseert om drie ME-poliklinieken te starten bij universitaire medische centra. De patiëntenorganisaties vragen om voldoende budget voor deze poliklinieken. Daarbij zou alle nodige ME-zorg vergoed moeten worden uit de basisverzekering.

Vooroordelen van verzekeringsartsen

ME-patiënten krijgen niet altijd de uitkering waar ze eigenlijk recht op hebben. Dit komt door onwetendheid en vooroordelen van de verzekeringsartsen. Volgens minister Wouter Koolmees zijn de uitgangspunten van het UWV echter in lijn met het advies van de Gezondheidsraad.

Bron: ME/CVS Stichting Nederland