background branding

'Patiëntgegevens lastiger in te zien'

patientgegevens-04-03-2019.jpg

Huisartsen in sommige delen van het noorden van het land kunnen niet meer rechtstreeks onderzoeksgegevens van hun patiënten inzien bij ziekenhuizen. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na klachten.

Het gaat om de Noordwest Ziekenhuisgroep met locaties in Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard, Limmen, Schagen en op Texel. Bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is sprake van dezelfde problemen.

Onnodige vertraging en dubbel werk

Volgens de LHV speelt dit probleem ook in andere delen van het land, maar een overzicht ontbreekt. Het leidt tot onnodige vertraging en dubbel werk, klagen huisartsen in verschillende delen van het land. Oorzaak is in veel gevallen de aanscherping van het privacybeleid van de desbetreffende ziekenhuizen. 'Inzicht in de actuele medische gegevens is van groot belang voor goede patiëntenzorg en om goed te kunnen inspelen op de gezondheidstoestand van de patiënt', stelt de huisartsenvereniging.

Zo is het voor sommige huisartsen niet meer mogelijk via het zorgverlenersportaal van het regionale ziekenhuis de gegevens in te zien van doorverwezen patiënten. Op spreekuur beschikken zij dan niet over de meest actuele gegevens. Soms moet daardoor bloedonderzoek opnieuw worden gedaan.

Regels versimpelen

Om problemen voor te zijn, heeft de huisartsenvereniging op een rijtje gezet wat wel en niet kan en mag in de gegevensuitwisseling tussen huisartsen en ziekenhuizen. Daarnaast roept de LHV het ministerie van Volksgezondheid op de regels te versimpelen omwille van 'een snelle, betrouwbare beschikbaarheid van gegevens'. Onnodige drempels bij het elektronisch uitwisselen van gegevens moeten volgens de LHV worden opgeheven.

Bron: ANP