background branding

Patiëntveiligheid op spoedeisende hulp LUMC in gevaar

lumc-spedeisende-hulp-19062019.png

Patiënten op de spoedeisende hulp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen door grote drukte vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Daardoor ontstaan complicaties en kan zelfs gezondheidsschade bij patiënten optreden.

Dat vertellen artsen en verpleegkundigen anoniem aan Nieuwsuur. Ze spreken van een onhoudbare situatie, omdat met de sluiting van het Haagse Bronovo-ziekenhuis op 1 juli extra patiënten in het LUMC worden verwacht.

Personeel niet beschikbaar door drukte

Dieptepunt volgens spoedartsen is het sterfgeval van een hartpatiënt, afgelopen februari. Door drukte was gespecialiseerd personeel niet beschikbaar, werd de toestand van de man niet goed ingeschat en kwam hij een etmaal na opname te overlijden aan een hartstilstand.

Achteraf is niet vast te stellen of de man bij adequate behandeling nog in leven zou zijn, maar de gemaakte fouten bij deze patiënt zijn volgens medewerkers van de spoedeisende hulp het gevolg van structurele overbelasting van het personeel.

Sterfgeval gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) erkent dat er capaciteitsproblemen zijn op de afdeling spoedeisende hulp (SEH). Dat zegt het ziekenhuis in een reactie op berichtgeving van de NOS hierover. Het ziekenhuis zegt de capaciteitsproblemen in samenwerking met de medewerkers, op te lossen. De NOS meldde dat als gevolg van de problemen mogelijk een patiënt op de SEH is overleden. Het ziekenhuis heeft dat sterfgeval gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en is een onderzoek gestart. Hieruit moet blijken of het incident daadwerkelijk moet worden aangemerkt als calamiteit volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Omdat het onderzoek nog loopt, is het volgens het ziekenhuis nog te vroeg om conclusies te trekken.

Bron: ANP