'Pensioen niet voor aflossing hypotheek'

kleinsma.jpg

Het is voorlopig niet mogelijk het pensioen in te zetten voor het aflossen van hypotheekschuld.

Daarbij zouden 'aanzienlijke juridische risico's' optreden, die met de huidige wetgeving niet zijn te voorkomen.

Idee niet haalbaar

Dat blijkt woensdag uit een brief van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Klijnsma was een jaar geleden nog wel positief over het idee, maar onderzoek heeft laten zien dat het niet haalbaar is met 'het huidige wettelijke kader'. Vervolgstappen acht het kabinet 'op dit moment niet opportuun', aldus Klijnsma.

Onderzoek

Het onderzoek werd gedaan op verzoek van de SGP, na voorstellen door de RMU, de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), een christelijke vakorganisatie voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen.Update 21 oktober, 15:31 uur: Uitkomsten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat aflossing van de hypotheek met pensioengeld interessant kan zijn voor sommige groepen pensioendeelnemers en op langere termijn kan leiden tot een beperkte stijging van het aantal woningverkopen en een lichte toename van de huizenprijs. De woningschuld zou licht dalen.

Maar de juridische risico's, die te maken hebben met ongelijke behandeling op basis van leeftijd en geslacht, zijn voor Klijnsma nu nog te groot. Ze gaat de ideeën over het inzetten van pensioengeld voor aflossing van de hypotheek wel gebruiken bij haar voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel, die dit najaar komen.

Bron: ANP