background branding

Pensioenfonds ABP werkt aan plan om pensioenkorting te voorkomen

ABP_27092019.jpg

Pensioenfonds ABP werkt met andere grote pensioenfondsen en -uitvoerders aan een plan waarmee op korte termijn kortingen op de pensioenen voorkomen kunnen worden. De fondsen ergeren zich er aan dat ze wel veel rendement boeken, maar dat deelnemers daar door de aanhoudende lage rente al jaren niet van profiteren.

Momenteel dreigt er voor miljoenen Nederlanders een verlaging van hun pensioen. Volgens ABP is dit vooral een gevolg van de oude regels voor pensioenfondsen, terwijl eerder dit jaar in het pensioenakkoord afspraken zijn gemaakt over het vernieuwen van het pensioenstelsel.

'Onze experts kijken nu naar een manier om vanuit het perspectief van dat nieuwe pensioen naar de huidige kortingsregels te kijken', zei ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool vrijdag in De Telegraaf. 'We kunnen het ons niet meer permitteren om eerst twee jaar te studeren. Dit heeft haast.'

Fondsen werken aan nieuw plan

De fondsen denken aan nieuwe regels waarin naast de risicovrije rente ook een stukje rendement wordt meegerekend. Het is de bedoeling dat hun plan later dit jaar naar de vakbonden, werkgevers en het kabinet zal worden gestuurd. Die zijn bezig met de uitwerking van het pensioenakkoord en zouden het voorstel kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een overgangsregeling voor volgend jaar.

ANBO reageert verheugd

Seniorenorganisatie ANBO reageert verheugd. Het plan van de fondsen is in lijn met wat de belangenclub zelf al langer zegt. 'Je kunt niet uitleggen dat er straks gekort zou moeten worden, terwijl er toch voldoende geld in kas is', aldus ANBO-directeur Liane den Haan tegen het ANP.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) liet eerder deze week nog een heel ander geluid horen. 'Uitstel van korten betekent dat de rekening doorschuift naar jongere generaties', verklaarde DNB-president Klaas Knot. Hij gaf aan dat pensioenfondsen nu knopen moeten doorhakken. 'Als je dit steeds voor je uitschuift, dan hou je ook steeds die onzekerheid. Dat hebben we nu al jaren gedaan, de rek is er een keer uit.'

Minister staat open voor plan pensioenfondsen

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) staat open voor het plan waar grote pensioenfondsen aan werken om kortingen te voorkomen. Maar, benadrukt de bewindsman, dat plan moet wel 'evenwichtig en eerlijk' zijn.

'Als de sector met een goed plan komt, dan luister ik daar naar', zegt Koolmees. Hij vindt het 'positief' dat Wortmann voorstelt 'snel aan de bak te gaan om het pensioenakkoord uit te werken. Het hele stelsel moet minder rentegevoelig worden.'

Maar 'als het alleen het aanpassen van de rekenrente is, dan ben ik wat minder enthousiast', zegt de minister. Hij beloofde eerder al aan de Tweede Kamer dat hij in gesprek gaat met pensioenfondsen om te proberen 'onnodige' kortingen op korte termijn te voorkomen.

Bron: ANP