Persoonlijke spraakassistent op je smartphone met Siri of Google

iphone_siri_spraakassistent.jpg

Het lijkt een luxe: een persoonlijke assistent die je vertelt wanneer je volgende afspraak is en je gedurende de hele dag voorziet van nuttige informatie. Toch heb je met één klik op je smartphone een persoonlijke spraakassistent tot je beschikking die Nederlands praat. Hoe nuttig is een assistent als Siri of Google?

Spraakassistenten zijn standaard aanwezig op nieuwere smartphones die draaien op iOS of Android. Ze helpen je bij simpele dingen zoals het opvragen van het weerbericht, het zetten van een wekker of het plannen van een afspraak. De assistenten hebben veel weg van een zoekmachine als Google of Bing.

In tegenstelling tot hoe je deze zoekmachines oorspronkelijk moest gebruiken hoef je niet te zoeken op losse zoektermen (zoals 'president Amerika'), maar kun je op een natuurlijke manier vragen stellen ('Wie is de president van Amerika?'). De assistent zal dan zo natuurlijk mogelijk reageren op je vraag.

Hoe gebruik je Siri?

De spraakassistent van Apple luistert naar de naam Siri en is sinds iOS 8.3 beschikbaar in het Nederlands op iPhones en iPads. Het kan zijn dat je Siri nog moet inschakelen voordat je hem op je toestel kan gebruiken. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Druk op Algemeen
  3. Druk op Siri
  4. Druk op Schakel Siri in

Je kunt Siri oproepen door de fysieke homeknop van je iPhone of iPad enkele seconden ingedrukt te houden totdat het Siri-geluid klinkt. Op nieuwere toestellen kun je de spraakassistent ook activeren door Hee Siri tegen je toestel te zeggen.

Hoe werkt de assistent van Google?

De assistent van Google zit verstopt in de Google-app. Als je in de zoekbalk op het icoontje van de microfoon klikt, kun je met Google 'praten'. Je kunt de zoekbalk van Google ook toevoegen aan je startscherm.

Net als bij Siri kun je ook Google activeren door tegen je toestel te praten (dit werkt in het Nederlands momenteel alleen vanuit de Google-app). Dit moet je wel instellen:

  1. Ga naar de Google-app
  2. Ga naar Instellingen
  3. Druk op Spraakinstellingen
  4. Druk op 'Ok Google'-detectie
  5. Activeer de optie 'Vanuit de Google-app'

Wat is het verschil tussen Siri en Google?

Welke assistent helpt je beter: Siri of Google? Om antwoord te krijgen op deze vraag heeft Radar 13 vragen aan beide spraakassistenten gesteld. Het resultaat hiervan zie je in onderstaande video.

Video: Google vs Siri

Wat zijn de alternatieven?

Siri en Google zijn niet de enige spraakassistenten. Zo heeft Amazon een assistent die luistert naar Alexa en Microsoft heeft Cortana die standaard is ingebouwd in Windows 10. Deze twee assistenten zijn echter alleen in het Engels beschikbaar.

Google heeft bovendien tegenwoordig Google Assistant. Deze assistent kun je alleen gebruiken als je een toestel met Android-versie 6 of hoger hebt en je de meest recente versie van de app Google Play Services hebt. Inmiddels kun je er ook al Nederlands mee praten. Je kunt hem oproepen door de homeknop even vast te houden of 'Oké Google' te zeggen in het hoofdmenu.

Nieuwste speler op de markt is Bixby, de spraakassistent van Samsung. In tegenstelling tot de concurrentie richt Bixby zich vooral op de besturing van je telefoon, zodat je het toestel kan gebruiken zonder het daadwerkelijk aan te raken. Op enkele Samsung-telefoons zit zelfs een speciale fysieke knop die je alleen kan gebruiken om Bixby op te roepen.

Hoe schakel je Siri of Google's spraakassistent uit?

Het kan voorkomen dat je per ongeluk je spraakassistent activeert, bijvoorbeeld doordat de assistent denkt dat je 'hee Siri’ of 'Oké Google' zegt. Mocht je dit vervelend vinden, dan kun je de spraakassistenten uitzetten via de volgende stappen:

Siri uitschakelen

  1. Ga naar Instellingen
  2. Druk op Algemeen
  3. Scroll naar Siri en klik op 'Siri uit'
  4. Bevestig je keuze

Google's spraakassistent uitschakelen

  1. Open de Google-app op je telefoon
  2. Druk op het Menu-icoontje
  3. Druk op Instellingen en dan Spraakinstellingen
  4. Klik op 'Ok Google'-detectie en vink de spraakdetectie uit