Pesticiden en bijensterfte

Al jaren sterven er meer bijen dan gebruikelijk in de winter. Normaal gesproken overleeft zo’n tien procent van de bijen het niet, de laatste jaren gaat twintig tot zelfs dertig procent van de bijen dood in de winter. Deze sterfte vindt niet alleen plaats in Nederland.

Ook in de rest van de wereld is de sterfte veel hoger dan gebruikelijk. Dat heeft vergaande consequenties. Voor tachtig procent van onze gewassen zijn we afhankelijk van bestuivende insecten zoals honingbijen. Worden deze gewassen niet meer door bijen bestoven, zal ons voedsel veel duurder worden. Markus Imhoof maakte een indrukwekkende film (More than Honey) over de mysterieuze wereldwijde bijensterfte.

Alleen in Nederland zijn er al zo’n 350 bijensoorten, waarvan meer dan de helft met uitsterven wordt bedreigd. Er wordt inmiddels wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de sterfte en daar komen drie zaken uit naar voren.

Biodiversiteit

Er is te weinig biodiversiteit. Het landschap wordt steeds eentoniger en er zijn weinig verschillende soorten bloemen en planten. Bijen hebben in de late zomer behoefte aan verschillende soorten stuifmeel. Hierin zit namelijk gevarieerde voeding voor de bijen. Dit hebben ze nodig om de lange winter door te kunnen.

Normaal leven bijen zo’n 6 weken, het broed dat in augustus wordt grootgebracht moet echter veel langer leven. Wanneer er alleen maar maïs of zonnebloemen zijn, krijgen bijen te weinig verschillende soorten stuifmeel binnen en zo te weinig gevarieerd voedsel.

Wat kun je zelf hier aan doen? Zorgen voor laatbloeiers in je tuin. Zodat bijen ook laat in het seizoen nog voldoende stuifmeel kunnen vinden.

Varroamijt

Deze mijt is een parasiet die zich voortplant in de kasten van bijen. Vooral de Europese honingbij is slecht bestand tegen deze parasiet die allerlei ziektes en bacteriën overbrengt. Een bijenvolk kan flink verzwakken wanneer ze last hebben van de varroamijt.

Neonicotinoïden

Neonicotinoïden worden over het algemeen op twee manieren gebruikt. In de landbouw wordt het uitgespoten, waardoor een dun laagje op de gewassen ontstaat, ook wel coating. Daarnaast vinden we neonicotinoïden terug in middelen die mieren en luizen tegen gaan.

Deze neonicotionoiden worden dus niet alleen in de landbouw gebruikt, maar zitten ook in allerlei middelen die gewoon bij het tuincentrum of de bouwmarkt te koop zijn. Middelen waar stoffen als imidacloprid of thiacloprid zitten, zijn niet alleen zeer giftig voor mieren en luizen, maar ook voor bijen, hommels en vlinder. Het is beter om milieuvriendelijkere alternatieven te kopen. Greenpeace stelde een lijst met tips samen om zelf bijensterfte tegen te gaan.

Greenpeace is een petitie gestart om de massale bijensterfte tegen te gaan. Ook heeft ze een lijst samengesteld met producten die schadelijk zijn voor de bijen.

Pro bijo

Op probijo.nl vind je meer over de juridische strijd tegen de fabrikanten van pesticiden. Hier vind je ook meer informatie over bijensterfte.

Correctie op de uitzending: geen thiacloprid in consumenten-tuinaarde

In onze uitzending zegt dr. Jeroen van der Sluijs het volgende: 'Dan hebben we hier tuinaarde. Dan denk je: wat heeft tuinaarde nou met insecticide te maken? Maar het is dus gewoon toegelaten dat je hier een ander middel thiacloprid gebruikt om die tuinaarde helemaal dood te maken, terwijl het mooie van gezonde aarde juist is dat het krioelt en wemelt van het leven. En dat is ook nodig om alle voedingsstoffen uit die aarde vrij te maken.'

Dit is een vergissing. Er zit in tuinaarde voor consumenten geen thiacloprid. Dit middel is in Nederland niet toestaan als potgrondbehandelingsmiddel voor de particuliere markt. Het middel is wel toegestaan als als potgrondbehandelingsmiddel voor de professionele sierteelt.

Forumreacties

15
  • Door Radar

Veel imkers zien dat hun bijenvolken massaal sterven. De oorzaken liggen in een gebrek aan biodiversiteit, plaagdieren en het gebruik van bepaalde pesticiden, de zogeheten neonicotinoïden. Deze worden niet alleen in de landbouw gebruikt, maar ook in de achtertuin. Op deze manier wordt bij bestrijding van mieren, luizen of ander ongedierte, de honingbij ongewild slachtoffer van de giftige pesticiden. Radar onderzoekt de voorlichting bij tuincentra over neonicotinoïden. Maandag 22 april in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door sjohie

Dus dan moeten we maar meer maïs etc invoeren vanuit andere landen om onze eigen bijen te beschermen? Ik zeg, "eigen bijen eerst"!! Dat de PVV daar nog niet een motie over ingediend heeft. 😂 Maar even serieus, iedereen die hier kan reageren, kan met dezelfde moeite via google deze pdf van de nVWA vinden, wat een lijst met gewassen is, waarop onkruidbestrijding met neonicotinoïden plaatsvind, en die bijen lekker vinden. Dan kan je als consument zelf de wetenschappelijk onderbouwde/goede keuze maken, onafhankelijk van wat een commercieel gemotiveerde medewerker van een tuincentrum er over zegt. Overigens heeft onderzoek van het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTBG) niet aan kunnen tonen dat het gebruik van deze pesticiden noemenswaardig bijdragen aan de achteruitgang van de bijenstand.

  • Door Nicky_The

Het blijkt dat er in de ontvlooiingspipetten voor de hond, kat, konijn etc ook pesticiden bevat die in de landbouw worden gebruikt en die ook voor bijen sterfte zorgen. Zelfs voor onze huisdieren is dit spul gevaarlijk.. Toch zijn er mensen die het blij elke maand op hun dier spuiten, zonder zich ervan bewust te zijn wat de gevolgen kunnen zijn.. Ik snap niet dat het niet volledig verboden wordt.. Soorten gif die onder deze groep vallen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Clothianidine Soorten gif in pipetten voor de huisdieren vs bijen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlooien En google zelf maar eens naar de gevaren voor onze huisdieren.