Petitie om verhoging ozb te voorkomen, VNG is blij met initiatief

ozb12-10-2020.jpg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met de internetpetitie van Vereniging Eigen Huis (VEH) om een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) te voorkomen.

Volgens woordvoerder Esther Verhoeff van de VNG staat het water de gemeenten aan de lippen. 'Wij vinden het onterecht dat inwoners in deze zware tijd de dupe worden van het sluitend maken van de begroting van gemeenten.'

'Geld voor sluitende begroting moet ergens vandaan komen'

Verhoeff wijst er wel op dat er soms geen andere keuze is dan het verhogen van de ozb. 'Gemeenten moeten een sluitende begroting hebben. Als je niet anders meer kan, dan moet je het geld dus ergens anders weghalen', zegt Verhoeff doelend op de ozb.

De VNG zegt nog geen zicht te hebben op hoeveel gemeenten van plan zijn de ozb te verhogen. Hoeveel een eventuele verhoging zal zijn, is ook nog niet duidelijk.

Internetpetitie VEH om verhoging te voorkomen

De VEH is een internetpetitie begonnen om een mogelijke verhoging van de ozb te voorkomen. De belangenvereniging stelt dat het bij de huizenbezitter neerleggen van de rekening voor de tekorten op het budget 'principieel onjuist' is. 

De VEH pleit er daarom voor dat het Rijk extra geld beschikbaar stelt voor gemeenten.