Petitie tegen hogere studielening krijgt veel steun

studielening-wetsvoorstel-20052019.jpg

De druk op de Eerste Kamer om de verhoging van de rente op de studielening te dwarsbomen, neemt toe. Een petitie van oppositiepartij GroenLinks en studentenbelangenorganisatie ISO, Landelijke Studentenvakbond LSVB, scholierenorganisatie LAKS, CNV Jongeren en de Nationale Jeugdraad is binnen een week 100.000 keer ondertekend.

De Tweede Kamer heeft de renteverhoging al goedgekeurd, zij het ternauwernood. De regeringspartijen konden geen stem missen. Dat lijkt in de Eerste Kamer weer het geval. Doordat van senatoren in principe minder wordt verwacht dat zij het kabinetsbeleid door dik en dun steunen, zien de oppositie en de studentenorganisaties kansen. Ze hopen op 'de stem van die ene eigenwijze senator', zegt GroenLinks.

Wetsvoorstel volgende week dinsdag in de Eerste Kamer

De Eerste Kamer buigt zich volgende week dinsdag over het wetsvoorstel. Daarmee wordt het mogelijk een van de laatste daden van deze senatoren, die begin juni plaatsmaken voor de lichting die volgende week maandag wordt gekozen. Tegenstanders van de renteverhoging mikken in het bijzonder op Eerste Kamerleden die op het punt staan af te zwaaien en zich daarom kunnen veroorloven van de partijlijn af te wijken.

Bron: ANP