Petitie voor onderzoek bacteriofagen aangeboden

radar_petitie_2okt18.jpg

Vandaag is de bacteriofagenpetitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport. Het doel van de petitie is om behandeling met bacteriofagen in Nederland mogelijk te maken. De petitie is ruim 40.000 keer ondertekend.

Bacteriofagen worden gezien als alternatief voor antibiotica. Doordat antibiotica zoveel worden gebruikt, worden steeds meer bacteriën resistent voor antibiotica. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat antibioticaresistentie 'alarmerende proporties' heeft bereikt. Bacteriofagen, oftewel virussen die bacteriën kunnen bestrijden, zijn hier een mogelijke oplossing voor.

'Uiteindelijk is het Westen antibiotica gaan gebruiken'

De AVROTROS-programma's Zorg.nu en Dokters van Morgen besteedden aandacht aan de bacteriofagen. Zij namen een kijkje in een kliniek in Georgië waar een behandeling met bacteriofagen heel normaal is. Radar sprak vervolgens met internist Ard Struijs van het Erasmus MC, hij legt uit waarom de behandeling wel in Georgië wordt aangeboden maar niet in Nederland. 'Bacteriofagen en antibiotica zijn tegelijkertijd opgekomen. Uiteindelijk is het Westen antibiotica gaan gebruiken en in het Oostblok zijn ze bacteriofagen verder gaan ontwikkelen.'

Joris Krijger van Troika, een stichting die zich bezighoudt met het vraagstuk van de multiresistente bacterie, startte een petitie waarmee hij hoopt te bereiken dat fagentherapie snel op mensen toegepast kan worden. Deze petitie is op 2 oktober 2018 aanboden. Bekijk de beelden op de website van Zorg.nu.