PFAS: Hoe bescherm je je baby tegen gifstoffen?

201007 zuigeling.jpg

Verschillende producten, zoals pannen met anti-aanbaklaag, pizzadozen en regenjassen, bevatten schadelijke PFAS. Maar, de heel langzaam afbreekbare stoffen, ook wel 'eeuwige chemicaliën' genoemd, zitten ook in ons bloed. Zelfs bij zuigelingen worden heel hoge concentraties PFAS gevonden. In de uitzending van Radar (5 oktober 2020) over de schadelijke stoffen PFAS geeft Annelies den Boer van Tegengif consumenten tips over wat ze zelf kunnen doen om minder aan PFAS blootgesteld te worden. 

Tegengif doet onderzoek naar giftige chemicaliën die via alledaagse producten in ons lichaam terechtkomen. Hoe kun je de blootstelling aan PFAS terugbrengen?

  • Gebruik pannen van roestvrij staal of gietijzer te gebruiken in plaats van anti-aanbaklaag,
  • PFAS wordt gevonden in huisstof. Kleine kinderen krijgen meer PFAS binnen omdat ze kruipen en spelen op de grond. Daarom wordt geadviseerd om te stofzuigen, moppen en ventileren,
  • Vermijd impregneermiddelen om kleding of meubels vocht en vuil afstotend te maken,
  • Gebruik producten met ecolabel.

Fabrikanten

Er zijn best wat bedrijven bezig om PFAS uit hun producten te halen. Het ingewikkelde is dat we niet met zekerheid kunnen zeggen of er geen PFAS in hun producten meer zitten. Deze Amerikaanse website geeft een overzicht van bedrijven die bezig zijn met het PFAS-vrij maken van hun producten en de beleidsdocumenten die deze bedrijven hier over hebben geschreven.

Kijk ook eens naar de Zweedse organisatie Chemsec, de bedrijven die zich bij hun PFAS vrije beweging aansluiten worden aan strenge controle onderworpen.

In je product?

Wil je als consument weten of er PFAS bij de productie van je product is gebruikt of dat er PFAS in je product zit? Je kunt dan deze voorbeeldbrief gebruiken en sturen naar de fabrikant. De fabrikant moet binnen 45 dagen antwoord op je vraag geven. 

Totaalverbod

PFAS helemaal tot nul reduceren kan niet, daarvoor is een totaalverbod nodig. De Nederlandse overheid werkt daar met Europese overheden aan maar het zal nog wel even duren voordat dat er is. Maar je kunt zelf iets doen om je blootstelling terug te dringen.

Voeding

Volgens EFSA is voeding de belangrijkste bron. Daarnaast zijn voedselcontactmaterialen, indoor air en huisstof ook bronnen van blootstelling.

De internationale federatie voor gynaecologen (FIGO) en de Deense overheid geven zwangere vrouwen adviezen hoe zij blootstelling aan PFAS en andere schadelijke stoffen kunnen tegengaan. Via de website van Tegengif vind je de folder van de Deense overheid

Buiten de EU

Via webshops van buiten de EU zijn andere eisen van toepassing, dus je kunt dan niet zeker weten dat er PFAS in zitten die in de EU al verboden zijn. Deze website geeft ook een goed overzicht van PFAS-vrije producten.

Veilig nest

Kijk ook even op de website van WECF (Women Engange for a Common Future) voor meer tips om te zorgen voor een veilig nest voor baby's en jongen kinderen.