PFAS in make-up: dagelijks gebruik is schadelijk voor jouw gezondheid
In de wereld van mascara's, foundation, lipsticks en dagcrèmes lijken maar weinig gebruikers stil te staan bij de potentiële gezondheidsrisico's van het dagelijks gebruik van cosmetica. Het kan namelijk zo zijn dat er PFAS in je mascara zitten. Hoe schadelijk zijn PFAS in make-up voor je gezondheid? Radar legt het je uit.
Wat is 'PFAS'?
Maar eerst: wat is 'PFAS'? 'PFAS' is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen met dezelfde soort verbinding. Waarschuwingen voor PFAS in je pannen, komen je misschien bekend voor. Maar de schadelijke stoffen zitten in meer producten, waaronder dus een hoop cosmeticaproducten.
Maar waarom worden PFAS verwerkt in jouw make-up? Afgeleid van fluor, zijn deze PFAS-stoffen vet-, vuil- en waterafstotend. Handig dus voor anti aanbaklagen in pannen en voor bijvoorbeeld jouw waterproof mascara. Maar wie zich regelmatig blootstelt aan PFAS, loopt gezondheidsrisico's.
De potentiële gevaren van PFAS in make-up
Hoe gevaarlijk is het nu echt? Wie dagelijks make-up mét PFAS gebruikt, komt direct in contact met deze schadelijke stoffen. Waar bij voedsel de hoeveelheid PFAS wél wordt gecontroleerd, is dat bij make-up niet het geval. De Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA) heeft namelijk wél richtlijnen opgesteld voor een maximum hoeveelheid PFAS via voeding of drinkwater, maar niet voor PFAS die via de huid worden opgenomen.
De vastgestelde norm PFAS ligt boven een halve gram per dag, maar als je dagelijks veel cosmeticaproducten gebruikt, overschrijd je al snel die norm. Zo vertelt toxicoloog Jacob den Boer aan Radar.
Immuunsysteem kan worden aangetast
Welke effecten heeft die overmatige blootstelling aan PFAS op je gezondheid? Hoewel kanker één van de ernstigste risico's is, is het belangrijk op te merken dat dergelijke gevolgen pas optreden bij een hoge concentratie PFAS.
De kans is vooral groot dat het immuunsysteem door deze stoffen wordt aangetast, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten en ontstekingen. Daarnaast kunnen PFAS reacties op vaccinaties verzwakken, terwijl ook het cholesterolgehalte en de werking van de lever en schildklier kunnen worden beïnvloed.
Hoeveelheid PFAS loopt bij dagelijks gebruik alleen maar op
Het zorgwekkende aan PFAS is dat ze niet snel uit ons lichaam verdwijnen. Na het aanbrengen van cosmetica duurt het vijf jaar voordat de helft van de opgenomen hoeveelheid PFAS is afgebroken door het lichaam. Daarna is dat weer de helft van de helft. Dit wordt ook wel de halfwaardetijd genoemd.
Door dit herhalende proces, hebben PFAS een langdurige aanwezigheid in ons systeem. Als je elke dag weer PFAS via producten laat doordringen tot je lichaam, blijven de aanwezige PFAS alleen maar oplopen. Zo kan de afbraak van PFAS door het lichaam langer duren dan je misschien dacht.
Hoe kom je erachter of er PFAS zitt in jouw make-up?
Radar besteedt in de uitzending van 11 december 2023 aandacht aan PFAS in make-up. Het lijkt als consument erg moeilijk te zijn om erachter te komen of er PFAS zitten in de make-up die je koopt bij drogisterijen en parfumeries.
Wel is het zo dat er bepaalde keurmerken zijn om te controleren of producten geen PFAS bevatten. De labels zijn: het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan.