PGGM zet tientallen bedrijven op 'zwarte lijst'

PGGM, het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnssector, gaat goed gedrag afdwingen bij bedrijven en publiceert nog deze zomer een lijst met ondernemingen die worden uitgesloten. Bestuursvoorzitter Else Bos van PGGM verwacht dat het gaat om tientallen bedrijven waarin het tweede pensioenfonds van Nederland niet maar gaat beleggen. Het is volgens Bos niet uitgesloten dat aan de AEX genoteerde ondernemingen op de zwarte lijst komen te staan, al zijn daar op dit moment geen concrete aanwijzingen voor.

De bedrijven waarin het pensioenfonds belegt, worden aangesproken op hun activiteiten op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Bedrijven die onvoldoende presteren op onder meer mensenrechten en gezondheidszorg worden daarop gewezen door het pensioenfonds. Als het niet lukt het gedrag van het bedrijf te veranderen, stapt PGGM uit dat fonds.

Het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnsector zoekt daarbij vooral aansluiting bij haar identiteit. ,,Op basis van de reacties na de uitzending van Zembla en enquêtes blijkt dat het de nadrukkelijke wens is van onze deelnemers dat we verantwoord beleggen'', licht Bos toe.

Volgens de bestuursvoorzitter kunnen onder de uitgesloten ondernemingen ook bedrijven zijn die behoren tot de AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen op de beurs in Amsterdam. ,,We kijken niet primair naar de AEX-bedrijven, maar er kunnen bedrijven zijn die bijvoorbeeld op het gebied van lucht- of watervervuiling een risico lopen.''Verantwoord beleggen

De scherpere criteria kunnen op de korte termijn leiden tot minder financieel rendement. Volgens Bos hebben de deelnemers van PGGM liever iets minder pensioen en dat er verantwoord wordt belegd, dan meer pensioen en beleggingen in bedrijven die zich niet goed gedragen. Bovendien verwacht PGGM, dat in ongeveer 4000 bedrijven belegt, dat het uitsluiten van bepaalde bedrijven het rendement op de lange termijn niet zal schaden.

PGGM heeft een belegd vermogen van bijna 85 miljard euro en belegt in onder meer aandelen en grondstoffen. Het pensioenfonds kwam half maart in opspraak toen uit een uitzending van Zembla bleek dat het fonds belegde in bedrijven die clusterbommen of landmijnen maken of verkopen. Kort daarna besloot PGGM onder druk van maatschappelijke kritiek niet meer te investeren in die bedrijven.

bron ANP