background branding

Philips pleit voor behoud milieuvervuilende TL-buizen

phillips-tlbuizen-11092019.jpg

Door inmenging van onder meer Philips wordt kwikhoudende TL-verlichting langer op de Europese markt gehouden dan volgens wetenschappers verstandig is. Jaarlijks komen hierdoor naar schatting honderden kilo's extra kwik in het milieu terecht, meldt Follow the Money.

Het plan van de Europese Commissie was in ieder geval per 2016 de verkoop van kwikhoudende TL-buizen te verbieden wanneer de markt er duurzame alternatieven tegenover zou kunnen stellen. De gevestigde Europese lichtindustrie, waaronder het Nederlandse Philips en het Duitse Osram, trekt in Brussel echter alles uit de kast om dit verbod uit te stellen. Zo worden in lobbybrieven aan onder anderen vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans wetenschappelijke bevindingen in twijfel getrokken.

Phillips laat in een reactie weten dat een volledige afschaffing van TL-licht juist slecht is voor het milieu. 'Een te vroeg verbod op TL-verlichting zal een neveneffect opleveren van één miljoen ton aan afval van armaturen die vervangen moeten worden, plus de bijbehorende energie en materialen die het kost om de nieuwe armaturen te produceren, te vervoeren en te installeren’, laat het bedrijf weten. 

Duurzaamheid wel echt hoog in het vaandel?

Follow The Money stelt dat Phillips, in tegenstelling tot wat het bedrijf naar de buitenwereld uitstraalt, duurzaamheid minder belangrijk vindt dan het maken van winst. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee denk dat de angst voor banenverlies bij Phillips zwaarder weegt dan de kansen die nieuwe technologie kan bieden. 

Bron: ANP Mediawatch / Follow The Money