Phishingoverzicht: Facebook, Belastingdienst en meer

phishing_toets_toetsenbord_istock_800.jpg

Goed nieuws van de Belastingdienst? Een boete van het CJIB? Een 'vertraagd bericht' van Facebook? Radar zet een aantal phishingmails voor je op een rij.

Twijfel je aan de echtheid van een mail? Lees wat je kunt doen.

CJIB

'U bent door rood gereden' staat er in een mail uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De boete? 244,63 euro. Kun je je niet herinneren dat je deze verkeersovertreding hebt begaan? Dat is niet zo gek. Het gaat namelijk om phishing. Maak het bedrag niet over, en klik niet op links in het bericht.

Belastingdienst

En: goed nieuws van de Belastingdienst? Volgens een mail uit naam van de fiscus kun je 1.985,50 euro terugkrijgen. Je hoeft alleen maar een 'belastingteruggaaf verzoek' in te dienen. Dit doe je door op 'Slag' te klikken. Pas op! Ook hier gaat het om phishing. Een oplettende kijker mailt ons: 'Gelukkig ben ik werkzaam bij deze Belastingdienst en zo weet ik dus dat zulke info niet op deze manier wordt verzonden.'

ING

De ING gaat zogenaamd over op een nieuwe manier van internetbankieren. Om daar gebruik van te kunnen maken, moet je je account updaten. Klik ook in deze mail niet op de link! Verwijder het bericht uit je mailbox.

Facebook

Onderstaande meldingen over een 'vertraagd bericht' uit naam van Facebook, circuleert al enige tijd. Ook hier geldt: klik niet op links in de mail.

Meer over