Pijnstillers menstruatiepijn duurder - reactie Bayer
In de uitzending van maandag 25 november 2024 zoekt Fons uit waarom pijnstillers tegen menstruatiepijn duurder zijn dan normale pijnstillers. We hebben Bayer, fabrikant van Aleve Feminax, om een reactie gevraagd. Deze lees je hieronder.
Waarom is ervoor gekozen om pijnstillers met de identieke werkzame stof verschillend op de markt te zetten?
Het verschil zit in de hoeveelheid van de werkzame stof. Op deze manier kan de consument kiezen of er behoefte is aan een zwaardere pijnstiller of niet.
Wat maakt Aleve Feminax specifiek geschikt voor menstruatiepijn vergeleken met andere Aleve varianten?
Het dossier en onderzoek dat ten grondslag ligt aan Aleve Feminax betreft alleen menstruatie pijn. Er mag dan ook alleen over menstruatiepijn gesproken worden: omdat Aleve Feminax alleen geregistreerd is voor menstruatiepijn mogen we niet communiceren over andere pijnen.
Waarom is Aleve Classic een stuk goedkoper dan Aleve Feminax?
Aleve Classic is 33 cent per tablet en Aleve Feminax is 39 cent pet tablet.* De reden hiervoor is dat er meer werkzame stof zit in Aleve Feminax. * Bayer oefent geen controle uit, noch legt zij beperkingen op, oefent zij druk uit op of geeft stimulansen aan haar wederverkopers met betrekking tot wederverkoopprijzen. Het staat wederverkopers vrij om wederverkoopprijzen vast te stellen zonder Bayer te raadplegen of te informeren.
Volgens een deskundige is het verschil in werkzame stof tussen Classic en Feminax verwaarloosbaar. Hoe kijken jullie daarnaar?
De overeenkomst tussen Aleve Feminax en Aleve Classic is dat het dezelfde werkzame stof heeft, echter het verschil is de dosering. In Aleve Feminax zit meer werkzame stof.
Hoe kijken jullie daar naar de kritiek dat deze manier van marketing vrouwen onnodig op kosten kan jagen?
Aleve Classic is 33 cent per tablet en Aleve Feminax is 39 cent pet tablet. De reden hiervoor is dat er meer werkzame stof zit in Aleve Feminax. De consument kan kiezen om een zwaardere pijnstiller te nemen of niet.
Waarom wordt er in de bijsluiter van Aleve Feminax niet ingegaan op andere klachten waar het medicijn voor geschikt is? Is dat niet verplicht volgens Europese wetgeving?
Nee, in tegendeel: het is zelfs verboden. Omdat Aleve Feminax alleen geregistreerd is voor menstruatiepijn mag er niet worden gecommuniceerd over andere pijnen.