Pillen waar je een bruin kleurtje van krijgt: werken die en hoe veilig zijn ze?

Zelfbruinerpillen.jpg

Op sociale media komen ze geregeld voorbij: bruiningspillen. Dit zijn supplementen die van binnenuit voor een mooi gebruinde huid zouden zorgen. Radar zoekt uit of de pillen echt werken en of je ze veilig kunt slikken.

Welke stoffen zouden voor dat bruine kleurtje zorgen?

De meeste bruiningspillen bevatten bètacaroteen of koper. Beide stoffen krijg je ook binnen via je voeding. Bètacaroteen komt bijvoorbeeld voor in groene bladgroenten zoals spinazie. Je vindt het ook in wortelen, mango’s en mandarijnen waar het voor het oranje kleurtje zorgt. Koper zit in groente, fruit, vlees, cacaoproducten en brood en andere graanproducten.

Wordt je daar ook echt bruin van?

Betacaroteen werkt als een soort natuurlijk pigment. Marlies Wakkee, dermatoloog bij het Erasmus MC, legt uit dat het een geelbruine kleur in je huid kan veroorzaken. “Deze kleur wordt niet altijd egaal over je huid verdeeld. Je ziet het vaak het snelste  rondom je neus en in de plooien van je gezicht. Ook is het zichtbaar bij je handpalmen, voetzolen en daar waar je meer vetweefsel hebt.” Koper werkt net iets anders: dat activeert de pigmentvorming in je huid waardoor je iets bruiner kunt worden. 

Wakkee vertelt dat het onduidelijk is hoeveel van deze stoffen binnen moet krijgen om een effect te zien. “Dat is wisselend per persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe gepigmenteerd je huid van zichzelf is en hoeveel vetweefsel je hebt.” 

Zijn bruiningspillen veilig?

Hoewel bètacaroteen en koper dus enigszins voor een kleurtje kunnen zorgen, is het volgens Wakkee wel opletten met bruiningspillen. “Je krijgt deze stoffen ook al binnen als je gezonde voeding eet. Extra innemen kan voor te veel koper of bètacaroteen in je lichaam zorgen en dat kan gevaarlijk zijn.”

Een overschot aan bètacaroteen kan bijvoorbeeld het risico op longkanker verhogen. Bij het Voedingscentrum valt te lezen dat je maximaal 15 milligram van deze stof per dag binnen mag krijgen. Voor koper geldt een maximum van 5 milligram per dag. Meer dan dat kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen. Daar kun je misselijk van worden, van gaan braken of diarree van krijgen. 

Wat is de eindconclusie?

Bruiningspillen zouden je iets bruiner kunnen maken, maar je wordt er niet altijd egaal bruin van en je moet opletten met de hoeveelheid. Het is namelijk niet duidelijk hoeveel je binnen moet krijgen om een effect te zien en te veel bètacarroteen of koper kan gevaarlijk zijn. “Je moet ook niet denken dat je extra beschermd bent tegen de zon als je zulke pillen slikt”, vult Wakkee aan. “Daarvoor moet je gewoon echt goed smeren en in de schaduw blijven.” 

Bronnen: Marlies Wakkee, Voedingscentrum