Pinnen buiten de eurozone

Sinds de invoering van de euro is pinnen in het buitenland een stuk makkelijker. Maar in landen buiten de eurozone ben je vaak veel extra geld kwijt. Je betaalt bij pinnen in een land waar je niet met euro's betaalt transactiekosten én een wisselkoersopslag. Op zich logisch, maar soms zijn die kosten wel erg hoog. Waar moet je op letten om de euro's een beetje in de hand te houden?

Het helpt in ieder geval om zo min mogelijk te pinnen. Met je betaalpas afrekenen in plaats van geld opnemen scheelt je de kans op hoge transactiekosten. De Rabobank rekent per transactie bijvoorbeeld €3,50. Bij ABN Amro, ING en SNS betaal je voor een pinbeurt €2,25.

De Consumentenbond geeft aan dat het niet alleen gaat om de 'exotische' landen, en transactiekosten zijn ook niet voorbehouden aan landen buiten de eurozone. 'Wij krijgen ook klachten van Nederlanders in Duitsland geconfronteerd worden met hoge kosten.'

Wisselkoersopslag

Waar je transactiekosten soms nog kan ontwijken, zit je bijna altijd vast aan een wisselkoersopslag wanneer je met je betaalpas afrekent of geld opneemt. Opvallend is dat de opslag per bank nogal verschilt.

Zo betaal je als klant van Rabobank en ING bij het pinnen buiten de eurozone bijvoorbeeld een opslag van 1% op het totaalbedrag. Bij ABN Amro is dat zelfs 1,2%, terwijl Knab laat zien dat het ook goedkoper kan met een opslag van 0,5%.

De Consumentenbond deed in april van dit jaar onderzoek naar het verschil in kosten door 100 Britse Ponden te pinnen. Tussen de duurste en goedkoopste bank zit dan €1,50 verschil - een bedrag dat oploopt naarmate het gepinde bedrag hoger wordt. Bekijk hieronder de hoogte van hoogte van het afschrift na het pinnen van 100 Britse Pond bij verschillende banken:

Bank Kosten ABN Amro €125,70 ASN Bank / Regiobank / SNS €124,21 ING €125,30 Knab €124,68 Rabobank / Triodos €125,30

Pinnen met of zonder conversie?

Een goede manier om toch wat geld te besparen bij geld opnemen in het buitenland zit 'm in de conversie van de vreemde valuta. Wanneer je pint, krijg je vaak de optie je geld op te nemen met of zonder conversie. Pin je met conversie, dan bepaalt de buitenlandse bank via welke wisselkoers wordt gebruikt om te berekenen hoeveel euro van jouw rekening afgaat. Die hanteren vaak een torenhoge wisselkoers. Kies je ervoor om de conversie niet direct toe te passen, dan betaal je de officiële, actuele koers die jouw eigen bank die dag hanteert, met daarbovenop de wisselkoersopslag. Die is echter meestal lang niet zo hoog als de wisselkoers die de buitenlandse bank berekent.

Forumreacties

11
  • Door Radar

Sinds de invoering van de euro is pinnen in het buitenland een stuk makkelijker. Maar in landen buiten de eurozone ben je vaak veel extra geld kwijt. Je betaalt dan namelijk transactiekosten én een wisselkoersopslag. Op zich logisch, maar soms zijn die kosten wel erg hoog. Waar moet je op letten om de extra euro’s een beetje in de hand te houden? Maandag 26 september in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door bprosman

Typisch Nederlands, een dure vakantie (buiten de Eurozone) en dan zeveren over een paar Euro transactiekosten. Neem dan inderdaad een creditcard, vooral in de US, 's-lands wijs , 's-lands eer.

  • Door kweenie

Wel grappig, zo wordt een van de voordelen van de euro omgedacht naar een nadeel van vreemde valuta. Kennelijk vergeten dat dit in de tijd van de Gulden schering en inslag was.