Plan voor korting groene energiegebruikers

12102020zonnepanelen.jpg

Nederlanders die voor duurzame stroom en groen gas kiezen moeten daarvoor beloond worden met 200 euro korting op hun energienota. Dat plan lanceert energieleverancier Essent vandaag, schrijft het AD.

Volgens Essent ondergraaft het kabinet het draagvlak voor de verduurzaming door steeds hogere heffingen bovenop de energierekening te leggen. Sinds 2013 moeten huishoudens jaarlijks een Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen. Kostte de duurzaamheidsheffing een gezin van vier personen in 2017 nog 65 euro, dit jaar is dat 175 euro. Met Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat de ODE in 2021 weer met 10 procent stijgt. Inmiddels vormen belastingen en heffingen de helft van de energierekening.

Vandaar dat Essent vandaag voorstelt om huishoudens die duurzame energie afnemen te belonen met kwijtschelding van de ODE. 'Consumenten die voor groene stroom en gas kiezen betalen nu net zoveel mee aan de vergroening als huishoudens die dat niet doen', stelt Essent-ceo Lammers. 'De overheid geeft daarmee een verkeerd signaal af.'

Bron: ANP MediaWatch/ AD