background branding

Planten water geven tijdens vakantie, dit moet je weten

200724 bewateren.jpg

Tijdens warme periodes, hebben je buiten- en binnenplanten zorg nodig. Wat als je ondertussen op reis wil? Met deze tips en trucs houd je je planten tijdens de zomer in leven.
 

De gouden tip: begiet 's avonds de grond. Geef je planten liever geen water wanneer de zon volop schijnt, en giet niet op de plant zelf. Het water verdampt deels voor je plant het kan opnemen en wat nog meer: het warmt op en kan zo je plant verschroeien. 

Besproeien

Maar die regel is niet heilig. Bewateren kan wel in de zon door een tijd flink te sproeien, om je buitenplanten af te koelen. Ook houden veel tropische (binnen)planten net van water op de bladeren: door ze drie keer per week met een waterspuit te besproeien, boots je de luchtvochtigheid van het regenwoud na. En als je last hebt van slakken, die van een koele vochtige omgeving houden, is bewateren in de ochtend toch beter.

Eens per week

De zilveren dubbele tip: liever eens dan vaak en liever te weinig dan te veel. In de zomer hebben planten wel meer water nodig, maar het is beter om eens per week veel te geven, dan dagelijks een beetje. De uitdrogende bovenlaag zorgt ervoor dat de wortels dieper moeten reiken om water te vinden. Diepere wortels zorgen voor een stevigere plant.

Niet te veel water geven, geldt nog meer voor potplanten. Wortels die in water blijven staan, kunnen rotten en hebben te weinig toegang tot zuurstof. Zet planten in een pot met gaten onderaan liefst in een schotel met een bodem water. Zo kunnen de wortels zelf naar water reiken. 

Slap niet per se slecht

Maar: de noden van elke plant verschillen. Voel aan de grond en kijk naar de bladeren om in te schatten hoeveel water en zon je plant nodig heeft. Let wel: je plant kan ook zijn bladeren slap laten hangen om zich tegen de felle zon te beschermen. Zet planten met gelijkaardige noden samen om het jezelf – en je buur die ze tijdens je vakantie komt onderhouden – makkelijker te maken.

Trucs om te bewateren

De bronzen tip: gebruik hulpmiddelen. Voor je buitenplanten en gazon, kan je een automatisch sproeisysteem gebruiken. Door een PVC-buis in een hoek van 45 graden bij je wortels te steken, geef je rechtstreeks water aan de wortels (let op dat je de wortels niet beschadigt). Ook door geultjes te graven, kan je water gericht in de aarde laten zakken.

Liever niemand vragen? Er zijn ook trucs om planten in je afwezigheid van water te voorzien:

  • Maak met een spijker een gaatje in de deksel van een plastic fles, of met een schroef in de kurk van een wijnfles. Zet de gevulde fles omgekeerd in de aarde, zodat het water er geleidelijk uit kan sijpelen. Je kan ook meerdere gaten in de onderkant van een grote plastic fles maken, als je plant meer water nodig heeft. Of koop een kant-en-klaar druppelsysteem.
  • Zet naast de potplanten die niet veel water nodig hebben, een kom met water. Knip stukjes touw van natuurlijke vezels en steek de uiteinden in de potten, de andere kant in het water. Je plant kan zo zelf water opzuigen wanneer het er nood aan heeft.