'Plasticvanger voor Ocean Cleanup werkt goed'

ocean-cleanup-plasticvanger-02102019.jpg

De nieuwste versie van de 'plasticvanger' die is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plasticafval, werkt volgens de bouwers goed. In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem, houdt het verbeterde prototype het afval wel succesvol vast, meldt The Ocean Cleanup.

De organisatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat is zelfs aangenaam verrast. Het systeem verzamelt niet alleen zichtbare stukken plastic en bijvoorbeeld visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

'Visie is bereikbaar, maar nog veel werk nodig'

'Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is', aldus Slat. Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem. 

De Nederlander en zijn team hebben met het prototype meerdere technische problemen opgelost. Zo hebben ze de nieuwe versie voorzien van een 'parachute-anker', zodat het beter afgeremd kan worden.

Lees ook: 'Plasticvanger' oceaan kampt met tegenslagen

Drijvende vuilnisbelt

Het systeem zal worden ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk.

Uitzending Radar over zwerfafval

Radar besteedde eerder aandacht aan zwerfafval en met name hoe dit verminderd kan worden. Een optie is een uitgebreider statiegeldsysteem, waarbij je ook statiegeld zou moeten betalen voor blikjes en kleine flesjes. Hoe zou dit in zijn werk gaan en is dit realistisch? Bekijk het fragment uit de uitzending hier. 

Bron: ANP