background branding

Plofkip op veel plekken uit de schappen

kuiken.jpg

Plofkip hoort waarschijnlijk vanaf 2016 tot het verleden. De drie grote supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben aan Wakker Dier laten weten begin volgend jaar plofkip uit de schappen te halen.

De dierenwelzijnsorganisatie spreekt van een doorbraak. 'Bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie is hiermee in één klap plofkipvrij', meldt de organisatie dinsdag. 'Het is nog niet het welzijnsniveau dat we willen, maar wel een omslagpunt om bij stil te staan.'

Eigen type kip

De supermarkten stappen over op een eigen type kip die wat betreft welzijn tussen plofkip en kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming in zit. Albert Heijn en Lidl stappen 1 januari over, Jumbo volgt half februari. De overstap geldt alleen voor verse kip, niet voor bijvoorbeeld vleeswaren.

Kleinere ketens

De kleinere ketens zoals MCD en Boon's Markt gaan ook vanaf begin volgend jaar de verse plofkip vervangen door hun Betere Kip, met dezelfde welzijnseisen als Jumbo. De meeste andere supermarktketens stappen later in 2016 over op betere kip.

Horeca

Wakker Dier voert sinds 2012 actie tegen wat zij plofkip noemen: het vlees van een kuiken dat extreem snel groeit in stallen waar het met twintig soortgenoten op een vierkante meter leeft. Na de supermarkten richt de organisatie nu haar pijlen op de horeca waar volgens Wakker Dier nog volop plofkip wordt verkocht. 'Het zit in vleeswaren en snacks en staat nog verrassend vaak op de menukaarten van restaurants en kantines. Het wordt hoog tijd dat ook restaurantketens en achterblijvende A-merken de plofkip in de ban doen.'

Bron: ANP