Politie sluit dit jaar al 160 malafide webwinkels

780x439_politieagent.jpg

De politie heeft dit jaar al 160 malafide webwinkels offline gehaald. Dat heeft Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie bekendgemaakt in de radio-uitzending van Radar. Vorig jaar lag dat aantal op 35.

Dat is een explosieve stijging van maar liefst 125 webshops in een jaar tijd. 'We zijn dit jaar echt actief gaan inzetten op de bestrijding. In 160 gevallen hebben we een interventie gepleegd.' De stijging is met name te wijten aan het opkopen van Nederlandse internetadressen door Chinese oplichters. Het gaat om internetadressen die vrijkomen en dus vrij te registreren zijn. Deze internetadressen hebben jarenlang veel traffic gehad en zijn bij Nederlanders al bekend waardoor men makkelijk opgelicht kan worden. Het aanbod bestaat veelal uit producten die niets te maken hebben met de domeinnaam, zoals het internetadres van een bakker waar ineens nepartikelen te koop worden aangeboden. 'Je krijgt niks geleverd of ze zijn uit op je creditcardgegevens', aldus Van der Linden.

Toename in november en december

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting waarschuwt om in november en december extra waakzaam te zijn bij het kopen in webwinkels. In de laatste maanden van het jaar wordt een toename geregistreerd van malafide websites die uit de grond worden gestampt. Deze websites, die veelal kort actief zijn, hebben maar één doel en dat is om consumenten snel veel geld afhandig te maken. Internetcriminelen kiezen er vaak voor om populaire producten te verkopen zoals tablets, smartphones, spelcomputers en fotoapparatuur.Voorkom dat je genept wordt door malafide webwinkels met deze 20 tips