Politie waarschuwt voor oplichting via huurwoningwebsites

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet onderzoek naar mogelijk malafide huurwoningwebsites. Daarop worden huurhuizen aangeboden, waarop je alleen kunt reageren na betaling van abonnementsgeld. Vaak is dit een bedrag van tussen de 20 en 50 euro.
Over deze websites komen ook bij de consumentenwaakhond nogal wat klachten binnen. Veel van de getoonde huurwoningen blijken niet (meer) beschikbaar of bestaan zelfs helemaal niet, en mensen die interesse tonen in een huis lukt het niet om in contact te komen met de verhuurmakelaar.
Oververhitte woningmarkt
‘Het is voor consumenten in de huidige woningmarkt heel moeilijk om een geschikte huurwoning te vinden. Er zijn huurwoningwebsites die misbruik maken van deze situatie. Consumenten wordt beloofd dat zij met een betaald abonnement op zo’n website toegang krijgen tot een breed en uniek woningaanbod. In de praktijk blijkt vervolgens dat de woningen niet beschikbaar zijn. Naar de bedrijven achter deze websites doen wij onderzoek’, zegt bestuurder Edwin van Houten van de ACM.
Weinig aangifte nog gedaan
Naar sommige van deze websites wordt ook onderzoek gedaan door het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Maar er wordt vooralsnog weinig aangifte gedaan, zegt teamleider Gijs van der Linden. In de afgelopen maanden ontving het meldpunt hooguit 150 meldingen van verhuurfraude.
‘Aangifte te veel moeite’
‘We vermoeden dat mensen geen aangifte doen omdat het om een klein bedrag gaat. Aangifte is te veel moeite. Of ze denken dat de politie er toch niets mee doet. Wat ze mogelijk niet beseffen, is dat criminelen er flink aan verdienen. We deden met betaaldiensten onderzoek naar deze malafide praktijken. We vonden bankrekeningen met soms wel zesduizend transacties; allemaal kleine betalingen die tezamen een groot bedrag vormen. Zolang daar geen aangifte van wordt gedaan, kan de crimineel ongehinderd zijn gang gaan’, waarschuwt Van der Linden.
Deze internetcriminelen halen de foto’s van bonafide makelaarssites af, meestal zonder dat deze dat door hebben. ‘Soms kunnen mensen erachter komen door met Google Image te zoeken, maar dit wordt soms gemanipuleerd, zodat de foto’s niet meer te vinden zijn.’
De politie heeft zicht op de daders en is bezig om deze malafide sites van het internet te halen.
Studenten
De politie en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) willen hierbij studenten waarschuwen. ‘Het aanbod op zulke nepverhuursites is vaak te mooi en gunstig geprijsd om waar te zijn Een appartement op een A-locatie voor 600 of 700 euro kan niet. Verdiep je dus een beetje in de woningmarkt’, aldus Van der Linden.
Advies LMIO en ACM
LMIO wijst erop dat klanten sowieso van tevoren even moeten kijken op Politie.nl. Daar worden malafide verhuursites vermeld. De ACM adviseert woningzoekenden verder om zich in te schrijven bij een verhuurmakelaar die het woningaanbod vaak gratis publiceert en bezichtingen regelt.
Bron: ANP, AD