Politieacties na stukgelopen cao-overleg: vanaf maandag geen boetes voor kleine vergrijpen

politie_acties_bekeuringen_20210221.jpg

Vanaf maandagochtend 22 februari 07.00 uur schrijft de politie geen boetes uit voor kleine vergrijpen, zoals in een portiek rondhangen, geen richting aangeven of door het rood fietsen op een rustige weg. Dat gebeurt uit protest tegen het stukgelopen cao-overleg met het kabinet, hebben de vakbonden laten weten. Bovendien kan deze actie volgens de bonden worden beschouwd 'als opmaat naar verdere acties'.

De politievakbonden zijn boos dat het kabinet weigert om 'met een fatsoenlijk loonaanbod over de brug te komen'. De bonden trokken zich eerder deze maand terug uit het cao-overleg en kondigden acties aan. Deze zullen vooralsnog publieksvriendelijk zijn.

De politie benadrukt overigens dat boetes 'in principe' niet worden uitgedeeld, maar dat het nog altijd wel kan gebeuren. Het is dan ook geen vrijbrief om je te misdragen, is de achterliggende gedachte.

'Wel bekeuren bij o.a. het overtreden van de coronaregels en snelheidsovertredingen'

De bonden hebben hun leden opgeroepen de komende tijd alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij grove schendingen van de openbare orde, overtredingen van coronavoorschriften en snelheidsovertredingen. 'Het streven is dat in alle andere gevallen wordt volstaan met een waarschuwing en het aanbieden van een speciale actiebon, met daarop informatie over dit vakbondsprotest', laten de bonden weten.

Justitieminister Ferd Grapperhaus en de bonden zitten in een impasse over een loonsverhoging. Vanuit de overheid is een verhoging met 1,3 procent aangeboden en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro.

De bonden willen echter een verhoging met 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro en 350 euro. De bonden hadden het kabinet tot vrijdag de tijd gegeven om met 'een acceptabele loonsverhoging' te komen, maar dat is niet gebeurd.

Vakbonden: 'Werkdruk is sinds uitbraak coronacrisis alleen maar toegenomen'

'De werkdruk bij de politie was voorafgaand aan de pandemie al zorgwekkend genoeg', stellen de vakbonden. 'Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de belasting van de politiemedewerkers alleen maar toegenomen. Naarmate de beperkingen ingrijpender werden en stringente handhaving noodzakelijker, kwam de politie steeds meer als uitvoerende instantie in beeld, en in de frontlinie.'

Bij de vorige cao-onderhandelingen voerde de politie stevig actie. De bonden dreigden toen zelfs met de zwaarste acties ooit: een heel weekeinde alleen nog bij echte nood uitrukken. Dat ging op de valreep niet door: in september 2018 werd toch nog een akkoord gesloten.

Het korps telt 63.000 fulltimebanen, waarvan ongeveer 50.000 operationeel. De politie is naar eigen zeggen de grootste werkgever van Nederland.

Bron: ANP