Politiek bezorgd over financiële problemen zorginstelling Careyn

careyn-financiele-zorggen-170812.jpg

Verschillende partijen zijn bezorgd over de noodlijdende zorginstelling Careyn. Het Algemeen Dagblad meldde zaterdag dat Careyn in ernstige financiële problemen verkeert.

De SP wil opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn en vakbond FNV hoopt dat de zorgwekkende situatie bij Careyn snel verbetert. Volgens het CDA Westland, dat zich zorgen maakt over vestigingen in die regio, wil Kamerlid Anne Kuik dat de inspectie nu goed en grondig onderzoek verricht. Careyn, met tientallen vestigingen in het land, staat op een zogenoemde zwarte lijst met verpleeghuizen waarover de inspectie de grootste zorgen heeft.

Geldproblemen en reorganisaties

De stichting heeft de afgelopen jaren te maken gehad met geldproblemen en reorganisaties en de zorg heeft hieronder geleden, stelde de inspectie onlangs. In november vorig jaar stelde de inspectie een zogeheten interventieteam aan.

'Tekenen van herstel'

Bestuursvoorzitter Marco Meerdink van Careyn erkent dat de zorginstelling al enige tijd in een lastige positie zit. 'Maar we werken met man en macht aan verdere verbetering.' Hij noemt het 'bemoedigend dat de eerste tekenen van herstel zichtbaar zijn'. En 'natuurlijk hebben we nog een behoorlijke weg te gaan. Maar dit geeft ons de steun en het vertrouwen om vol energie onverminderd door te gaan met het zeker stellen van de toekomst van deze mooie organisatie in het belang van alle betrokkenen.'

Tegenhouden van faillissement

'Afgelopen jaar stond Careyn prominent op de zwarte lijst van de inspectie', zegt SP-Kamerlid Lilian Marijnissen. 'Hoe kan het dan dat de situatie een jaar later is verslechterd?'

Volgens de krant staat de organisatie miljoenen euro's in het rood en heeft ze nog maar een maand de tijd om aan de bank en de inspectie te bewijzen dat ze kan overleven. 'Wat gaat Van Rijn doen om een eventueel faillissement tegen te houden?', wil Marijnissen weten. De stichting leidt al jaren verlies. In het jaarverslag staat dat het boekjaar 2016 is afgesloten met een verlies van 4,5 miljoen euro.

Bron: ANP