Politienummer 0900-8844: waarom moet je hiervoor betalen?

'Geen spoed, wel politie'. Dat is de stelregel van de politie voor het telefoonnummer 0900-8844. Waar 112 een gratis nummer is, moet je voor het 0900-nummer betalen. Waarom is dat en wat zijn de kosten?

Wilma Manuels wilde de politie op de hoogte brengen van een gevaarlijke verkeerssituatie. Aangezien het geen spoedeisende melding was, belde ze naar 0900-8844. 'Ik was verbaasd over de kosten. Ik vind ze flink. Eerst moest ik lang wachten en toen werd ik nog eens doorverwezen. Het is toch vreemd dat dit niet gratis is?'

'Uw gebruikelijke belkosten'

Een 0900-nummer is een informatienummer waarvoor vrijwel altijd kosten worden berekend. Het politienummer 0900-8844 kost 2,8 cent per minuut met een starttarief van 9,51 cent. Daarbovenop komen 'uw gebruikelijke belkosten'. Wat die 'gebruikelijke belkosten' zijn weet niemand, want dat is afhankelijk van je abonnement, of je een vaste of mobiele lijn hebt en bij welke provider je zit. Wie mobiel belt, krijgt eerst nog een keuzemenu te horen of krijgt de telefooncentrale aan de lijn.

'Kosten om oneigenlijk gebruik tegen te gaan'

Wilma's vraag hebben we voorgelegd aan de politie, maar die heeft geen tijd om in de uitzending te reageren. Schriftelijk laat een woordvoerder weten dat 0900-8844 jaarlijks 4.650.000 keer wordt gebeld. 'Om oneigenlijk gebruik tegen te gaan is besloten een klein bedrag in rekening te brengen', aldus de woordvoerder. 'Een gemiddeld gesprek duurt 3,3 minuten en komt op zo'n zes cent.' De wachttijd, voordat je iemand aan de lijn krijgt, is echter afhankelijk van de regio waar je woont. 'Dat kan behoorlijk oplopen', zegt Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP. Hij zegt dat in de praktijk het te lang duurt voordat je iemand aan de lijn krijgt. 'Dan gaan mensen alsnog 112 bellen.'

'Bellen naar politie moet gratis zijn'

Van Raak vindt dat bellen naar de politie gratis moet zijn. Hij ziet het ook als een drempel als burgers moeten betalen om de politie te bereiken. Extra kosten zijn raar en slecht voor de veiligheid, zegt Van Raak. 'Ik ga in het debat op tien oktober aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vragen om het nummer gratis te maken.' Een woordvoerder van de politie: 'De politie krijgt veel klachten over dit betaalde nummer en kan zich de kritiek voorstellen. We onderzoeken of dit in de toekomst anders kan'.