Populaire site Kickass Torrents offline gehaald

kickass_torrents_anp_780.jpg

Kickass Torrents, de grootste website voor het vinden van torrents, is uit de lucht. De eigenaar is woensdag opgepakt. Illegaal downloaden is daarmee weer een stukje moeilijker geworden.

De Oekraïense eigenaar van de torrentsite, Artem Vaulin (30), woont in Polen en is daar woensdag aangehouden. De VS klaagt hem aan wegens massale copyrightschending en witwassen, en heeft om zijn uitlevering gevraagd.

50 miljoen bezoekers per maand

Een torrentsite zoals Kickass Torrents, kortweg KAT, bevat in principe geen illegale bestanden, maar verwijst wel naar plekken waar die te downloaden zijn. KAT bestond sinds 2008 en trok 50 miljoen bezoekers per maand. Daarmee is / was het een van de 100 meest populaire websites op het internet.

De Amerikaanse justitie zegt dat er voor meer dan een miljard euro aan content via de site is verspreid. Hierbij gaat het om populaire televisieseries Grey's Anatomy en Game of Thrones, maar ook om (zeer nieuwe) films als Finding Dory en Independance Day: Resurgence.

Ondergang door advertenties

Volgens de dagvaarding verdiende Vaulin 12,5 tot 22,3 miljoen dollar met advertenties. Ironisch genoeg deed dat hem ook de das om: rechercheurs hebben de Oekraïener te pakken gekregen door zich voor te doen als een potentiële adverteerder.

De site was al geblokkeerd in Engeland en Italië. Enkele servers bevonden zich in Chicago.

'Artiesten enorm benadeeld'

In een verklaring zegt het Amerikaanse OM: 'Copyrightschending schaadt de mensen en bedrijven die moeten leven van hun creativiteit. Vaulin heeft die artiesten met behulp van het internet enorm benadeeld.'

Eerder pakte justitie in de VS reeds de site Medaupload aan. Oprichter Kim Dotcom vecht nog altijd tegen uitlevering aan de VS.

Bron: NOS / NRC

Beeld: ANP Foto