Populariteit en aanbod van e-bikes blijft groeien

ebike-635553_1280.jpg

In 2019 is een recordaantal van 420.000 e-bikes verkocht. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK. Daarmee is de omzet voor het zevende jaar op rij gestegen. De verwachting is dat e-bikes volgend jaar nog populairder zullen zijn. Waar komt dat toch door?

Waar de e-bike ooit begon als fiets voor mensen met een beperking en ouderen is hij vandaag de dag uitgegroeid tot een zeer populaire fiets in alle soorten en maten voor een hele brede doelgroep. 

Scholieren, ouders met een bakfiets, mountainbikers en ook steeds meer forenzen maken gebruik van het grote aanbod aan e-bikes. 

E-bikes zijn multifunctioneel

Paul de Waal, woordvoerder van BOVAG: 'E-bikes zijn populair, omdat ze heel prettig zijn. Het verdubbelt je actieradius, wat betekent dat mensen vaak verder en langer kunnen fietsen.' 

Volgens de Waal is het ook goed voor de gezondheid van mensen, want je moet wel degelijk zelf trappen en het zorgt ervoor dat mensen sneller de fiets pakken in plaats van de auto. Alle beetjes helpen. 

Lees ook: tips voor het aanschaffen van een e-bike

Ook is het beter voor de uitstoot van CO2 en dus voor het milieu. De Waal: 'De e-bikes halen de druk van de files af, want meer mensen pakken de fiets.' Uit een onderzoek van TNO in opdracht van BOVAG blijkt dat mensen op een nieuwe fiets gemiddeld tien procent meer naar werk fietsen en 27 procent meer privékilometers maken. 

De markt voor elektrische leasefietsen blijft groeien

Sinds 1 januari 2020 zijn de fiscale regels voor het leasen van een elektrische fiets versoepeld. Er geldt nu een bijtelling van zeven procent voor een zakelijke fiets die ook privé wordt gebruikt. 

Leasefietsaanbieders zien daarom hun kans schoon en springen in op deze nieuwe regels door elektrische leasefietsen in heel veel soorten en maten aan te bieden. De Waal verwacht dan ook dat de populariteit van van e-bikes dit jaar nog groter zal worden. 

Bekijk ook: e-bike accu's getest