Post versturen mag flink meer gaan kosten

postnl-duurder-14-08-2019.jpg

Het versturen van brieven en kaarten wordt ook volgend jaar weer duurder. PostNL krijgt de ruimte om tarieven van postproducten flink te verhogen, heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt. Maar het postbedrijf zal naar eigen zeggen kiezen voor een gematigde verhoging, zoals het de voorbije jaren ook heeft gedaan.

De post- en pakketbezorger mag volgens de wettelijke regels tarieven tot 16,4 procent verhogen, rekening houdend met de verdere daling van het aantal poststukken en de inflatie. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn. PostNL liet direct weten dat de prijsstijging ver onder de 16,4 procent komt te liggen. De prijsverhoging wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Eerdere prijsverhoging

Vorig jaar kreeg PostNL de ruimte voor een verhoging van de prijzen met 14,2 procent. PostNL besloot destijds postzegels nog geen 5 procent duurder te maken.

Radar tipt

Wat betekent een prijsstijging van postzegels voor de velletjes die je nu nog op voorraad hebt? Kunnen deze de prullenbak in, moet je bijplakken of kun je ze nog gewoon gebruiken? Radar zocht het voor je uit.

Lees meer: 3 vragen over de prijsstijging van postzegels

Huidige prijzen

Momenteel kost een postzegel voor het versturen van een brief of ansichtkaart binnen Nederland 0,87 euro. Een digitale postzegel of postzegelcode is 0,83 euro. Dat gaat dan om poststukken met een gewicht tot 20 gram.

Pakketpost

Voor een het aan huis bezorgen van een pakket binnen Nederland tot 10 kilogram is een consument 6,95 euro per verzending kwijt en online gefrankeerd 6,50 euro. Wordt een pakket bezorgd op een PostNL-locatie dan kost de verzending 5,95 euro. Een pakketje dat in de brievenbus past van maximaal 2 kilogram kost 4,35 euro. Indien online gefrankeerd is dit bedrag 3,90 euro.

Bron: ANP