PostNL en Sandd mogen alsnog fuseren

postnl_sandd_27sep19.jpg

PostNL krijgt onder strenge voorwaarden alsnog toestemming om concurrent Sandd over te nemen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) besloten. Zij gaat daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie.

De twee bedrijven stellen dat samenwerking onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. Keijzer geeft hun daarin gelijk en maakt gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen. Wel beperkt zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moet het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk.

Kosten samenvoeging niet doorberekenen aan consument

De staatssecretaris denkt daarmee de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. Maar ook de consument zou de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen.

Daar wordt dus paal en perk aan gesteld. De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Er gaat een maximum van 9 procent gelden voor het rendement op de bezorging van zowel zakelijke als consumentenpost. Voor bedrijfspost is dat plafond nieuw, voor de consumentenpost geldt nu nog een maximum van 10 procent. PostNL mag daarnaast de kosten van de samenvoeging met Sandd niet doorberekenen aan de consument.

'Bijdrage aan de continuïteit van een kwalitatief hoogwaardige postdienstverlening'

Volgens Keijzer draagt de fusie onder deze voorwaarden bij aan 'de continuïteit van een kwalitatief hoogwaardige postdienstverlening'. Ook leidt zij tot lagere kosten en betere bescherming van bijvoorbeeld postbezorgers en -sorteerders, aldus de staatssecretaris.

Zij spreekt van 'zwaarwegende algemene belangen' die het nodig maken dat zij het eerdere besluit van de toezichthouder terzijde schuift. 'Een uniek besluit. Wat ik wil voorkomen is schoksgewijze veranderingen waardoor bedrijven failliet kunnen gaan en de postbezorging onder druk komt te staan', zegt Keijzer, die als eerste bewindspersoon het weigeren van een overnamevergunning door de ACM naast zich neerlegt.

Transactie op korte termijn afronden

PostNL en Sandd denken de transactie op korte termijn te kunnen afronden, zo laten ze weten in een verklaring. Dan kunnen ze ook details geven over de integratie en de financiële uitwerking. PostNL gaat verder alle postbezorgers van Sandd een baan aanbieden. 'Voor de overige medewerkers van Sandd zal worden gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen', aldus de onderneming. Er is een sociale regeling voor alle Sandd-medewerkers opgesteld.

Ook de samenwerking van PostNL met sociale werkplaatsen gaat door. Postvervoerders die momenteel gebruik maken van het netwerk van Sandd krijgen met een overgangsregeling toegang tot het PostNL-netwerk.

Sandd had, toen de fusie eind februari werd aangekondigd, circa 19.000 werknemers en 23 locaties. Er werkten 16.000 postbezorgers. PostNL heeft een 38.000-koppig personeelsbestand. Daaronder zijn 18.000 postbezorgers.

Pakketbezorgers betreuren het besluit

Pakketbezorgers betreuren het besluit van staatssecretaris Mona Keijzer om de overname van Sandd door PostNL toch goed te keuren. 'De pakketbezorging is een afvoerputje aan het worden', meldt de belangenvereniging van pakketbezorgers, de BVPD. Die vindt dat PostNL zich op de pakketmarkt nu al als een monopolist gedraagt. De bewindsvrouw versterkt die monopoliepositie nu doelbewust, vindt BVPD-voorzitter Ruud Wassenaar.

De tarieven zijn al jarenlang nagenoeg bevroren, terwijl het aantal pakketten een forse toename kent, stelt de belangenvereniging. 'Werknemers werken zich horendol, zelfstandige pakketondernemers staan op omvallen.' Wassenaar roept de politiek op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor de pakketmarkt.

Bron: ANP

Meer over