PostNL neemt concurrent Sandd over

postnl-concurrent-sandd-25022019.jpg

PostNL neemt zijn concurrent Sandd over. De overname waardeert Sandd op een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro. Bovenop dat bedrag betaalt PostNL nog eens tussen de 60 miljoen en 80 miljoen euro.

PostNL neemt de circa 19.000 werknemers van Sandd over en 23 locaties van de onderneming. De 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. Voor het overige personeel van Sandd wordt ook gekeken of er banen zijn bij PostNL. PostNL heeft zelf een 38.000-koppig personeelsbestand. Daaronder zijn 18.000 postbezorgers.

Het is niet gezegd dat de combinatie de komende jaren alle 34.000 postbezorgers nodig blijft houden. PostNL blijft rekenen op een afnemend postvolume en het bedrijf zal zich daaraan aan laten passen, liet topvrouw Herna Verhagen weten.

Briefbezorging in handen van twee partijen

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat kan een probleem worden omdat PostNL en Sandd gezamenlijk vrijwel de hele markt voor briefbezorging in handen hebben. Politiek is er echter veel steun voor de consolidatie. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) liet vorig jaar al doorschemeren dat zij bereid is haar bevoegdheid te gebruiken om een eventueel verbod terug te draaien.

PostNL zegt niet te weten wanneer de overname goed wordt gekeurd. De ACM heeft in totaal zeventien weken voor zijn besluit, maar kan bij vragen aan de bedrijven de klok ook nog tussentijds stil zetten. Bang dat de Europese Commissie een stokje steekt voor de overname, is Verhagen niet.

Afnemende markt voor briefpost

Zowel PostNL als Sandd had te lijden onder de afnemende markt voor briefpost. PostNL zat daarbij vast aan vrijwel dagelijkse bezorging, wat leidde tot hoge kosten. Sandd bracht op minder dagen post rond, maar werd eind vorig jaar door de rechter verplicht zijn personeel volgens de transport-cao te gaan betalen.

Volgens PostNL-topvrouw Verhagen wordt met het samengaan van de twee concurrenten 'het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld'. Haar Sandd-collega Ronald van de Laar geeft aan trots te zijn op zijn bedrijf, maar realistisch te moeten blijven. 'Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden.'

DHL uit zorgen over machtspositie

Pakketbezorger DHL uit zijn zorgen over de voorgenomen overname van Sandd door PostNL en dan met name de ,,machtspositie" die het fusiebedrijf in handen zou krijgen. De pakketbezorger wijst daarbij naar een rapport van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de toenemende concentratie.

DHL zegt dat de overname 'een gezonde marktontwikkeling van de pakketmarkt' in de weg zal staan. Zo wordt de keuzevrijheid voor bedrijven en consumenten beperkt. Ook zullen innovaties gericht op duurzaamheid en duurzame arbeidsrelaties vanwege de deal worden bemoeilijkt.

De onderneming is naar eigen zeggen niet direct partij in de Universele Postdienst (UPD), maar wel in de bredere bezorgmarkt, waar zowel de post- als de pakketmarkt deel van uitmaakt. 'Wij benadrukken het belang om serieus te kijken naar het oordeel van de ACM en waarschuwen voor de neiging dit al bij voorbaat via slimme wettelijke clausules opzij te zetten.'

DHL vindt ook dat er serieus moet worden gekeken naar alternatieven die onvoldoende uit de verf zijn gekomen in het rapport naar aanleiding van de Postdialoog. Het bedrijf wijst onder meer op het voorstel voor een generieke heffing op alle post.

Lees ook: Post mogelijk duurder en minder vaak bezorgd

Bron: ANP