PostNL wil geen splitsing van postbezorging

post-brieven-220618.jpg

Een duurdere postzegel voor postbezorging in één dag en een goedkopere voor bezorging in drie dagen is voorlopig niet aan de orde in Nederland. PostNL heeft volgens een woordvoerster gehoord van de plannen van de Belgische branchegenoot Bpost voor splitsing van de postbezorging, maar ziet dat vooralsnog niet als optie voor in Nederland.

Bpost heeft net als PostNL in Nederland te maken met een krimpende postmarkt en dus ook met dalende inkomsten. Uit het Radar Testpanel bleek dat slechts 10 procent nog wekelijks een brief post. Door extra kosten in rekening te brengen voor snelle post hoopt het bedrijf daar iets aan te doen. Er zou bij de zuiderburen weinig weerstand zijn tegen een splitsing van de brievenpost in leveringen met haast en minder urgente stukken.

Brieven mee met pizzabezorgers

In Nederland wordt op hoog niveau gesproken over manieren om de postmarkt te hervormen. Vorige week werd bekend dat het kabinet postbedrijven meer ruimte wil geven om samen te werken. Ook moet het in de toekomst mogelijk worden dat brieven meegaan met bijvoorbeeld pakketbezorgers of pizzabezorgers. Verder wordt gekeken naar technische innovaties, zoals het laten inscannen van poststukken en levering via een app.

Bron: ANP